Хю Сюей: Дойде ли човек в Търговище веднъж, иска да живее тук

Хю Сюей и Джун Тиню от Китай ще живеят в Търговище 10 месеца и ще преподават китайски език

Днес летим от вдъхновение! Отидохме на представянето на Хю Сюей и Джун Тиню – очарователните китайки, които са новите преподавателки по китайски език в Търговище. Да видим България и нашия град през техните очи беше изключително приятно и ентусиазиращо.

И двете са силно впечатлени от добрината на местните хора – мили, гостоприемни и винаги готови да помогнат. И от красотата.

Боже, колко е хубаво тук!

Това възкликва още на летището в София Джун, която за първи път излиза извън родината си. Прочела, че България е страна на розите и виното.

targovishte-square-3

Търговище е град, където човек, който дойде веднъж, иска да остане да живее.

Това е прекрасният отговор на Хю Сюей, когато я питат как така е решила да дойде точно в България и точно в Търговище. Впечатлена от милото отношение на хората, красотата тук, киселото мляко и червеното вино. Разказва ,че в Китай много уважават българите, защото българската държава е първата, освен Съветския съюз, която признала Китайската република. Споделя също, че:

България е известна като райската градина на Господ.

И двете са доброволки, които през следващите 10 месеца ще преподават китайски език в Търговище, ще представят културата на своята страна и ще опознаят нашата. Дори се зарекоха, че ще научат български език.

 

Вероятно мнозина ще се изненадат, но в нашия град има завиден интерес към езика на най-многобройния народ в света. В откритата по-рано тази година стая „Конфуций“ са се записали над 100 ученици, а отделно ще има уроци и в детските градини. Този обмен се прави за четвърта поредна година, като за първи път преподавателките са две.

Хю и Джун благодариха за огромното съдействие от страна на Община Търговище. Тук е моментът да споменем, че в случая става дума не само за културен обмен, а и за икономическо сътрудничество, като редставители на местната власт вече бяха на посещение в Пекин. Хубави неща могат да се получават така, чрез които да чувстваме Търговище повече като част от света и съвременните тенденции.

kitai-3

 


Припомнете си:

Швейцарката, която се влюби в Търговище

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>