Димитър Геров – младият благодетел от Търговище

„Да избягаш е лесно, предизвикателство е да се бориш“ - интервю с човека, който дари пианото в центъра на Търговище

Димитър Геров се ражда в Търговище преди 28 години. Завършва средното си образование в Професионалната техническа гимназия „Симеон Велики” в град Велики Преслав, специалност “Радио техника и телевизия”. Започва следване във Варненски Свободен Университет, специалност “Информационни и комуникационни технологии”. Заедно с това работи, но поради липса на достатъчно средства прекъсва през 3-тата година от обучението си.

В момента се занимава професионално с продажба, поддръжка и сервиз на компютърна техника. Младият мъж дари пиано, което беше поставено на открито в центъра на Търговище. Димитър сам събра пари и намери съмишленици, които да му помогнат с транспортирането, настройването, изрисуването на музикалния инструмент, и поставянето му в центъра на града.  Целта на Димитър е повече млади хора да имат възможността да се докоснат до красотата на изкуството и да имат поле за изява. С Димитър разговаряме за връзката му с родния град и желанието да направи нещо за хората в него.

 Димитър Геров - пиано

Откъде тази искрена привързаност и любов към Търговище? Много млади хора на твоята възраст избягаха отдавна от тук, а ти не само, че си останал, но и се захващаш да правиш различни неща за града. 

Търговище е родният ми град, тук съм израснал и прекарал детството си, тук са роднините и приятелите ми. Да избягаш е лесно, а да останеш и да се бориш е предизвикателство. Когато годините минават и времето лети в еднообразие от работа, е време да се замислим, че не сме сами, и че има и други около нас, които са част от едно общество в един малък и опустял град. След като го осъзнаем, е моментът, в който трябва да направим нещо не само за себе си, но и за мястото в което живеем.

Имал ли си някога планове да напуснеш града? 

Всеки млад човек след завършване на средното си образование е силно изкушен от избора, който трябва да направи за бъдещето си, не случайно голяма част от хората избират градове, в които има повече възможности. Аз също съм бил един от тях, но реших да остана и да се боря.

Какво е бъдещето на един млад човек в Търговище? 

Бъдещето на един млад човек е такова, каквото си го изгради. Никой друг не е виновен за личния неуспех на младите. Градът винаги е предлагал работни места, но често хората не ги удовлетворяват съответните позиции, понеже търсят нещо по-престижно, а често това е без покритие.

Не ти ли липсват възможностите на големия град?

Да, често си задавам въпроса дали щях да съм по щастлив в “Големия град”, но винаги стигам да извода, че не мястото определя щастието, а начинът, по който живеем живота си.
Какво би казал на тези, които искат час по скоро да напуснат града ни? 

Тези, които искат да напуснат града час по скоро, са взели вече своето решение, но бих ги посъветвал, преди да се качат на транспорта до друго населено место, да се замислят какво искат, за какво се борят, какво ще постигнат и какво ще жертват в името на техните бъдещи планове.

Как дойде идеята да дариш пиано? 

Идеята за дарението беше замислена още преди години, но трябваше да мине достатъчно време, за да повярвам, че ще мога да го постигна и че искам да го направя истински.

%d0%bf%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%be-2

Трудно ли беше да я реализираш и кой ти помагаше? 

Да, реализацията беше доста трудна, защото никога преди не бях правил нищо подобно, но въпреки това исках да постигна едно добро ниво, без много компромиси. За реализацията бе нужно събирането на екип, състоящ се от над 10 човека. Почти всичко е правено на ръка от различни хора с различни професии. Направата на всичко отне по-малко от месец, а бюджетът, който беше нужен, надхвърля 2000лв.

Защо поиска това пиано да е в центъра на града?

За мен няма по подходящо място от сърцето на града, а именно центъра, затова и държах то да е точно там, и с подкрепата на Общината това стана възможно.

С какво настроение би искал да седнат хората да свирят на това пиано? 

Преди всичко искам хората, които сядат, да го правят с уважение, не само заради мен, а заради всички, които са вложили времето, а и труда си за тази реализация, и разбира се, нека се наслаждават на мига, който им предоставя възможността да се докоснат до един истински и жив музикален инструмент.

%d0%bf%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%be-1

Имаш ли около теб съмишленици, с които да правите заедно нещо добро за града? Какво ви обединява? 

Истината е, че хората, които имат моето мислене, са твърде малко, и повечето от тях вече не са в нашия град, но въпреки това все още има единици, в които мога да намеря подкрепа. Обединява ни фактът, че сме позитивни.

Ще останеш ли тук? 

Надявам се да продължа да намирам смисъл всеки ден, за да имам мотивация да остана тук колкото се може по дълго.

Имаш ли идея за следващ проект?

Да, имам идея за следващ проект, но времето ще покаже какво ще се случи.


Ако този разговор с Димитър ви е харесал, препоръчваме ви:

Валентин Княжевич – живата енциклопедия за Търговище

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>