Мисионис / Крумово кале

Крепостта Мисионис, известна още като Крумово кале, е един от най-значимите исторически паметници в България. Строена по времето на император Юстиниан І в края на V век, като част от отбранителната система на Византия, днес крепостта Крумово кале разкрива все повече от дълговековната си история и удивява и учени, и туристи.

Близо до Търговище, в подножието на Преславската планина, се намират руините на голям град, възникнал през късноримската епоха /ІV-VІв./ Мисионис, известен още и като Крумово кале, бил разположен на хълм над реката, в прохода Боаза. Днес той е обявен за част от културното ни наследство и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

За пръв път името на древния град (Масиунис) е споменато в книгата на арабския учен Мохамед ал Идриси “Развлечение на копнеещия да преброди страните” (1153г.) В нея ученият разказва за „многолюден град“ по българските земи, който бил „изкачен на цяла планина“ и имал „кантора, в която се търгува с Русия“. След това в никой друг извор не се споменава за Мисионис и той потъва в забрава. До 60-те години на миналия век, когато проф. Димитър Овчаров започва разкопки и открива останките от огромен за някогашните стандарти български град. Делото на професора продължава неговият син – проф. Николай Овчаров, който заедно с колегите си от историческия музей в Търговище Ангел Конаклиев и Стефан Иванов, продължава да запълва празни петна от историята на древния град. Ето каква е тя накратко:

Мисионис – първообразът на днешно Търговище е разположен на северната част на прохода Дервента и заедно с останалите две крепости Хисарлъка и Градище, той пази важния търговски път от пристанището Одесос (Варна) към столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Оградената с крепостни стени площ обхваща повече от 120 дка.

image042

Градът е автентичен паметник на ранновизантийската (V-VIIв.) и средновековна българска култура (IX-XIVв.)

Според археологическите проучвания, Мисионис бил опожарен от варварските нашественици през VIв. С идването на българите на Балканския полуостров, той отново е възстановен и по време на битката с император Никифор става известен като Крумово кале. Средновековното българско селище било тясно свързано с културата и икономическото развитие на намиращата се в близост столица Велики Преслав. По време на Втората българска държава /ХІІ-ХІVв./ крепостта се превръща в голям търговски център с площ около 700 дка. Разрушена е окончателно при нашествието на османските завоеватели в края на ХІVв. Тогава населението на големия и развит античен и средновековен град (който по това време се е наричал Косово) се премества и установява в равнината, където е съществувало малко селище. Градът започва да носи турското име Ески Джумая, което в превод означава „стар, древен, петъчен пазар”.

Археологически находки в крепостта

Всеки ден археолозите се натъкват на предмети, които носят нови сведения за историята и значимостта на Мисионис. Десетки са откритите находки в древния град и броят им непрестанно нараства. До сега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Запазените архитектурни останки на крепостната стена, крепостната порта и прилежащите й кули, разкритите изцяло три раннохристиянски базилики от V-VIв. и църква от XII-XIVв. показват наличието на цветущ град.

Мисионис

Запазени са архитектурни останки от крепостната стена, крепостната порта и прилежащите й кули. Изцяло разкритите три раннохристиянски базилики (V-VI в.) и църква (XII-XIV в.) показват наличието на цветущ град.

Облик на благополучието на античния и средновековен град дават и многобройните находки от керамика, желязо – въоръжение – стрели, части от ножове, мечове и саби.

Намерените многобройни монети на византийски императори и български царе от благородни метали – злато, сребро, дават основание да се смята, че търговията е била водеща в града. Арабският географ ал-Идриси го описва като „цветущ град с много тържища“. Освен това тук е минавал важен международен търговски път.

Интересен артефакт от това време е и бронзовата статуетка на Марс с откъснати глава и крайници – знак за символичното сбогуване на някогашния ѝ собственик с езическите божества при приемане на християнството.

Значима находка са и ювелирните накити и изящно изработените стъклени чаши, датирани около IV-VIвек, когато стъклото е било лукс по нашите земи, използвано е само в богатите римски градове.

Намерените находки може да се разгледат в археологическата експозиция в Търговище. А крепостта може да се посети самостоятелно /безплатно/ или срещу платена беседа с екскурзовод от информационния център “Мисионис”, който се намира в Ловния парк, в началото на пътя за крепостта или с предварителна заявка в Регионален исторически музей – Търговище.

 

Directory

Find More