Храм „Св. Троица“ в село Алваново

В него може да се види рядко срещана икона-слънце

Мнозинството туристи се ограничават с разходка из централните части на градовете, но всеки по-запален пътешественик знае, че селата са неизчерпаем източник на интересни и ценни забележителности. Плюс това са малко известни и лесно можете да почувствате тръпката на откриватели, а след това да се откроите със снимки и разкази, каквито другите нямат. Заради това в GoTargo продължаваме да ви представяме подобни местенца, като сега е ред на село Алваново и любопитната история на местния храм „Св. Троица“.

Преди да има църква на мястото имало параклис. Летописните книги не разкриват тайната кога е построен, но отбелязват, че е опожарен в годините на руско-турската война. Веднага след освобождението, хората от Алваново запретват ръкави и през 1879 г. вече имат обновен параклис, в който да изповядват православната вяра. Миряните се множат и през 1896 г. в селото решават да разширят параклиса. Проблем за тях е материала, с който да изградят по-големите стени. Тази трудност не ги спира и те започват да карат камъни от десетки километри. С много труд и упоритост, в края на XIX век се появява църквата „Св. Троица”.

Село Алваново - храм

Жителите на селото продължили да градят и срещу входа на храма изградили килийно училище. След това постройката се превърнала в метох, който приютявал поклонници, дошли от далеч за служба или празник.

Храмът е важна част от историята и съвременната култура на Търговище, заради архитектурата и интересния начин на изографисване. В централната част на иконостаса е разположена икона-слънце, която не може да се види на много места.

13062839_1351889921494778_1411100942_o

 

Алвановци държат на него и наскоро те успяха да съберат средства от дарители и да ремонтират 120-годишната църква. Обновяването допълни и художника Кирил Батембергски, който дари няколко икони.

Ако пътувате по пътя София-Варна може спокойно да се отбиете за почивка и да видите храма. Алваново се намира на 10 км. от Търговище в посока Варна, а храмът е в центъра на селото.

Благодарим за снимките на Добрин Добрев!

Село Алваново - храм Село Алваново - храм Село Алваново - храм Село Алваново - храм

Село Алваново - храм