Светлата дупка и кръстът

Едно от местата с подкосяваща краката гледка. А точно там трябва да сте здраво стъпили на земята, защото падането не би свършило добре :)

Светлата дупка е една от пещерите покрай Търговище, която комбинира лесна достъпност с жестока гледка. Това обаче си идва с цена и тя е да сте много, много внимателни, защото няма предпазни парапети.

Гледката, която се открива, е към “Боаза” и хълмовете, на които е разположен Мисионис (Крумово кале). На стотици метри под вас колите са като малки точки, които се движат безшумно. А вие сте по-близо до звездите, отколкото до тях.

svetlata

Най-лесният начин да се доберете до това вълшебно място е с кола. Тръгвате от Търговище в посока София и малко след като навлезете в Боаза трябва да отбиете в дясно по пътя към каменната кариера. Пътят се вие нагоре и минава през самата кариера, това не трябва да ви обърква. Когато влезете в кариерата завивате вляво, а не вдясно. След около 500 метра излизате на едно относнително равно място и има лека отбивка вляво. Там трябва и да спрете – ще познаете мястото и по изградените маси и пейки.

Ето точни координати: 43°11’59.6″N 26°29’38.2″E

krust 2

От импровизирания заслон тръгвате към склона (посока юг) и ще видите пътеката, която започва да се вие надолу. Тя стига точно до пещерата.

На скалата над пещерата има поставен кръст, който се вижда от далеч и при спускането по пътеката може да ви служи като ориентир. Съветваме ви обаче да си спестите качването до кръста, колкото и да сте смели – не е безопасно.

Articles

Find More  

Ученици изнесоха урок за Ренесанса

„Ренесансът в Европа – нови идеи и свобода на човешката мисъл“ е темата на открития урок по литература, който осмокласниците от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ проведоха в Градската художествена галерия “Никола Маринов“ в Търговище. Те излязоха извън рамката на традиционното училищно образование и от пасивни слушатели се превърнаха в активни творчески личности. Разделени на екипи, те представиха своите проучвания по …

Continue reading  

Коронавирусът „влезе” в стихове на осмокласници от Търговище

Творческа работилница организираха осмокласниците от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище. Въпреки необичайната среда, в която се провежда обучението им, те приемат предизвикателството и създават авторски текстове в акростих. В уроците по литература младите хора се запознават с произведението „Азбучна молитва“ и получават задача да създадат свой азбучен или фразов акростих. Така, чрез свързване на първите букви от всеки стих …

Continue reading  

Талантливи сестри от Първо СУ “Свети Седмочисленици” с послание за весела ваканция и за щастливи и споделени празници

Стихове, вдъхновени от настъпващата зима и предстоящата ученическа ваканция, написа Бурчин Мехмедалиева от VIIIв клас. Тя посвети първата си творба на приятелите, на чувството за свобода и усещането за щастливи и безгрижни дни. Затова и заглавието й е „Ваканция“. Бурчин твърди, че създаването на едно стихотворение е сравнително лесно. „За всичко това ти трябват само лист и химикал, и половин …

Continue reading