Момина чешма

Момина чешма е едно от най-популярните места край Търговище. Както повечето и това има дълга история, забулена в легенди.

Ако пътувате по направлението София – Варна, сигурно сте се отбивали на Момина чешма. Изворът е на 3 км. преди Търговище и доста пътници спират да се освежат с бистрата му вода. Интересно е, че всичко в района носи името Момина чешма. Така местните определят вилната зона, автобусната спирка и малкия крайпътен ресторант. Много от хората, обаче, не знаят защо мястото се нарича така. Историята не е сензационна, но е доста любопитна. Разказа ни я учителят и краевед Валентин Княжевич.
Тя започва с легенда за двама братя близнаци, разделени по време на турското робство. Единият станал имам, а другият – свещеник. Мюсюлманинът построил чешма, нарекли я Имамова чешма. Когато се срещнали след години, той казал на свещеника, че само вярата ги прави братя. Другият не приел и се разделили огорчени един от друг. Зла прокоба застигнала мястото и който пиел от водата падал и умирал. Имамът правил курбан, молитви и прочее, но нищо не помагало. Една сутрин го намерили обесен на върбата до чешмата. Като видял брат си да виси на дървото, българинът го свалил и погребал наблизо. В отчаянието си той замахнал с брадвата и отсякъл дървото. От корените му изпълзяла отровна змия и се скрила в близкия храсталак.
„Лошият човек и добро да стори, пак на зло ще излезе работата му. Не пожела да се покаеш, брате. Как Бог да благослови труда на ръцете ти?“
– промълвил свещеникът и отминал по пътя си без повече да се обърне и погледне назад. От този ден нататък лошата прокоба изчезнала и студената вода не убивала никого. Минали години и времето дало отпечатък върху стария градеж. Чешмата заприличала на купчина камъни и цялото място загубило очарованието си. 
През 1972 г. била реставрирана и облицована с мраморни плочи. Авторите на новия проект решили да поставят бронзова статуя на мома със стомна, която да прибави нов акцент на мястото. Бронзовото момиче било високо 170 см. и имало тегло от 250 кг. Оттам идва новото име на чешмата – Момина чешма. На 3 август 2002 г. статуята изчезва. Крадците имали за цел да я предадат за скрап, но временно я укриват във водите на язовир Поляница. При рутинно изпускане на водоема, обаче, статуята се показва. Рибари я забелязват и веднага съобщават в Общината. Секретарят Маргарит Ковачев съвместно със служителите на БКС я изваждат. Към днешна дата не е много сигурно къде се съхранява бронзовото момиче. Най-вероятно се пази в някой склад на Общината, с идеята да се постави отново на мястото й.