Къща-музей и художествена галерия „Янаки Манасиев”

Приятна изненада очаква любознателния пътешественик, пътуващ из Североизточна България по главния път Е772 от Варна за София в района на Търговище.

В старото село Божица, днес квартал на град Антоново, се намира родната и същевременно последната в живота къща на известния български художник Янаки Манасиев. Сградата, намираща се току до главния път, е превърната в музей и в него е подредена художествена галерия с постоянна експозиция на творчеството на художника.

Янаки Манасиев е сред най-видните представители на българското изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ-ти век. Завършил Художествената академия при проф. Илия Петров и доц. Боян Петров, самият той става по-късно доцент по живопис във Великотърновския университет. Днес произведения на Янаки Манасиев притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и частни лица в България и чужбина. Но родната му къща разкрива сякаш най-интимните страни от неговото творчество.

Това е така, понеже името и картините на Янаки са останали сякаш спотаени в сянката на отминалото време и не са достатъчно познати на публиката. Това превръща посещението на къщата му и галерията в истинско събитие за любителя на артистичния живот.

Тук ще откриете рисунки, скици и маслени платна – декоративни, сюжетни и портрети и др. Любопитен факт е, че гаражът към сградата е изрисуван лично от Манасиев. Сграфитото там е вдъхновено от красотата на женското тяло.

Къщата-музей на Янаки Манасиев в Божица ще ви отвори вратите към един красив и автентичен свят, в който интересът към историята на изкуството и постиженията на великите майстори винаги са вълнуващи.

Къща-музей и художествена галерия „Янаки Манасиев”

Село Божица, община Антоново

Тел.: 0889 498 341

Работно време:

11:00 – 18:00 ч.

Информация и снимки: see.bg , snimka.bg