Край търговищкото село Вардун тече вода, която лекува

Село Вардун е сгушено североизточно от гр. Омуртаг, в малка котловина, наречена Герлово. На 6 км е село Пролаз, на 2 км е Черковна и на по 2-3 км още няколко селца, на които Вардун някога е бил административен център. Областният град е Търговище, който отстои на 16-17 км.

На завидна местна слава се радва бликащата край Вардун жива вода. Изворът се намира на пусто и отдалечено място, но според местните, водата му може да лекува. През седемдесетте години на миналия век тя била изследвана и специалистите излезли със становище, че не е минерална. Въпреки това, хората от селото пият от нея и вярват в лечебните й свойства. Те твърдят, че водата лекува бъбречни и стомашни проблеми.

Легендата разказва, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което означава солен извор. То представлявало гьол, от който само животните пиели вода. Пастирите забелязали, че добитъкът търсел само този извор и водели стадата си там. Животните, които били болни и пиели от водата, с течение на времето оздравявали. Хората също започнали да пият от извора и го нарекли Лековития извор. Направили чешмичка, която започнала да набира популярност.

Вардун минерален извор

Години по-късно, вероятно в началото на миналия век, чобанинът Ради Карапетков, с помощта на няколко свои съселяни, съградил голяма каменна чешма.

Непосредствено до нея блика друг, по-малък извор, за който се смята, че помага при очни проблеми. За него също се носят легенди, а местните твърдят, че познават хора, които си мият очите с живата вода и след време решават проблемите си със зрението.

До ден днешен идват хора от стотици километри и пълнят вода за близки и познати. Дори в делничен ден, край чешмата се образуват дълги опашки от желаещи да си налеят от живата вода.

Никой от селото и от хората, които бяха около извора не можа да обясни каква е силата на водата. За тях е повече от мистерия как тя помага, но смятат че изворът трябва официално да се обяви за лековит, защото хиляди са намерили изцеление.

Как да стигнете до извора

Ако пътувате от Търговище към София, в края на местността Боаза завийте на разклона към село Пролаз. Продължете по пътя към следващото село – Вардун. На около 500 метра след него има отбивка вляво и тесен, но много живописен път, който ще ви отведе до лековитя извор.  Ето как изглежда:

Map for N43 07.465 E26 32.816