„Златното евангелие“ от 1862 г. - голямата ценност на Омуртаг

Във фонда на Исторически музей Омуртаг се съхранява богослужебна книга с любопитна история. Ако сте в града, непременно се отбийте да видите уникалното за България Златно евангелие.

Четвероевангелието е подарък от Николай Владимирович Благово – интендант на 11-а пехотна руска дивизия, която през зимата на 1878 г. навлиза в Омуртаг и го заварва опожарен от турските части. Директорът на историческия музей в града Мирослав Тошев разказва, че освен т.нар. „Златно евангелие“, християнската армейска част е подарила на българите позлатен църковен кръст, дарохранителница, кадилница и други принадлежности, които позволяват да се проведе служба дори и на открито. Според разказите, които се предават от уста на уста в района, руснаците са останали потресени от зверското опожаряване и опустошаване на храма в Омуртаг и са подарили свещените предмети като жест от братя към братя.

Вижте също: Исторически музей – Омуртаг

Първоначално, ценната находка се съхранява в храма „Св. Димитър“, но по-късно е предадена на Историческия музей. Заради високата стойност на евангелието обаче, то е поставено под полицейски надзор. Сега може да се види само с предварителна заявка.

Вижте също: Авиационно космически парк – Омуртаг

Самото евангелие е изработено през 1862 г. в патриаршеската типография в Москва. Кориците са направени с изключително майсторство. Образите първо са щамповани фабрично, но след това всяко едно изображение ръчно е обработено допълнително. Страниците на евангелието са близо 400, а теглото му е почти 8 килограма, заради масивния меден обков, който външно е позлатен.

Благодарим за информацията на Мирослав Тошев – директор на Исторически музей Омуртаг!