Англичаните, които възродиха село Паламарца

Над 100 англичани се заселиха в поповското село и му вдъхнаха нов живот

Днес масово се говори за резултата от референдума във Великобритания – излизане на кралството от Европейския съюз, макар и с минимален превес на желаещите това. Ние няма да правим политически анализи, няма да ви говорим за големите политически играчи, как ще се отрази това на икономиката и пр. Но ще ви покажем историята на едни нормални хора, които на местно ниво демонстрират какво означава обединението между различни народи и до колко хубави неща води то.

Село Паламарца се намира на 7 км от град Попово, област Търговище. И то, както много други в България, е било почти обезлюдено и доста западнало. Оказва се обаче, че процесът е обратим. Един българин във Франция се изказал прекрасно за България (вместо обичайното хулене), това вдъхновило едно английско семейство да дойде и да се засели тук, а след това още мнозина са го последвали. И заедно с хората от Паламарца вдъхват нов живот и на къщите, и на традициите, и на селското стопанство, започват да развиват и туризъм. 

В Обединеното кралство Клер Коултър и Крис Фентън-Томсън имат нормално ежедневие на работещи хора, но това не им е достатъчно. Какво ги отвежда именно в България научаваме от разговора с тях.

„Искахме различен живот. В Англия и двамата работехме като археолози, но мечтаехме за наша собствена ферма – разказва Крис пред БНР. – През 2010 година заминахме за Франция като доброволци в еко ферма. Там постоянно срещахме хора от България или такива, които са били в страната. И те не спираха да разказват как традиционните умения на дребното земеделие и животновъдство в България са все още запазени. Така че решихме да видим това със собствените си очи. Пристигайки тук, първото място, в което попаднахме, беше село Паламарца, и така и не си тръгнахме”.

Първоначално Крис и Клер пристигат при друга британска двойка, но бързо закупуват свой имот, който обновяват и превръщат в еко ферма. А вече за втора година и в къща за гости с пасторалното име „Дивата мащерка”.

„Когато пристигнахме в България, предполагахме, че ще обикаляме из страната и ще работим по различни проекти – обяснява Клер. – Но се влюбихме в начина на живот на местните хора, във факта, че традиционните занимания са запазени, особено сред възрастните жени, които правят всичко сами. Те ни взеха под крилото си и се отнасяха към нас като към свои деца. Работим съвместно с много местни хора. Мария готви за нашите гости, а Стефан ни помага в отглеждането на животните и води гостите на разходки в околността”.

Само тази година „Дивата мащерка” вече е била посетена от гости от Румъния, Франция, Германия, Япония, Чили, Уелс, а летният сезон тепърва навлиза в разгара си. Но с какво тази еко ферма е по-различна от други подобни в България? Тук можете да участвате в ежедневни археологически турове до обекти в района, а те хич не са малобройни. Повече от Крис:

„Интересът ми към българската археология започна тук. В Англия работата ми беше фокусирана изцяло върху британската. Но тук се сблъсках с невероятното археологическо богатство на страната, особено в този район. Въпреки че повечето туристически пътеводители говорят за по-известните места като Родопите и гробниците в Казанлъшко, ние разучихме кои забележителности се намират в нашия район. Те са многобройни, например тракийското наследство с гробницата при Свещари и скалният релеф „Мадарски конник”. Британските туристи обичат да разглеждат и римските руини. Въпреки че Великобритания е била част от Римската империя, при нас руините изобщо не са така добре запазени както тук, например при Никополис ад Иструм до Велико Търново или град Абритус до Разград. Гостите ни от Англия също така с интерес разглеждат паметниците от времето на комунизма, например паметника край Шумен.”

След две години престой в село Паламарца Крис и Клер вече говорят свободно български и са част от местната общност, а Крис дори свири на цигулка в селския оркестър:

„От няколко години свиря заедно с акордеониста Митко Тодоров, който живее в Попово – пояснява той. – Преди не познавах изобщо българската народна музика. Но през последните години интересът към нея на Запад расте. Затова ние преценихме, че би било страхотно за хора от САЩ, Великобритания или Западна Европа да дойдат тук с инструмент и да прекарат една седмица, разучавайки български мелодии, като в края на престоя си всички те свирят заедно пред публика.”

С подкрепата на “Европа директно” – Шумен. Центърът е съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материала е на Европейски Информационен Център Europe Direct Шумен. При никакви обстоятелства съдържанието му не трябва да се приема за позиция на Европейския съюз.

Снимките са от личния архив на Крис и Клер. 

 


Най-добрите марки инструменти до където и да си в България с бърза доставка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>