350 000 лева за археологически разкопки на Мисионис

350 000 лева ще бъдат вложени в археологическото лято на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. За първа година на обекта ще се работи в продължение на шест месеца и с пъти го-голям екип, съобщи проф. Николай Овчаров.

Мисионис е един от шестте обекта в страната, които получават национално финансиране като целта е да се развие културният туризъм. Разкопките и дейностите се финансират още от Община Търговище и спонсори.

Парите ще бъдат използвани за разкопки, теренни проучвания и довършване на разкритата през миналото лято епископска резиденция, както и за консервация.

Днес, от 17:30 ч, Регионалният исторически музей в Търговище открива изложба с иззети от иманяри археологически находки. Могат да се видят стрели, брадви, боздуган, ножове, шпори и други.

Ще бъде издаден и том първи на “Мисионис”, като в изданието археолозите Ангел Конаклиев, Стефан Иванов и проф. Николай Овчаров ще изнесат любопитни факти от разкопките и находките.

Включват Мисиоис в кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм

Иманярски находки Мисионис

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>