17-годишна счупи рекорд по четене в Търговище

Търговище е интересен район не само с природните си дадености, исторически паметници и богата култура. Регионът е известен и с талантливите личности, които обагрят настоящето му.

Една от тях е Мариела Петкова. Тя едва на седемнадесет години, но вече си спечели званието „Читател на годината”.

От януари до средата на декември ученичката във Второ СОУ „Никола Маринов” е заела от регионалната библиотека общо 290 книги.

Това постижение се явява и своебразен рекорд, защото в библиотеката не помнят толкова млад човек да е взел и изчел подобно количество.

Томовете, които грабва Мариела са разнообразни. От любимите криминални романи, до книгите, които й помагат в подготовката за училище. Обича и да учи в библиотеката като използва книгите, а не разчита изцяло на световната мрежа.

Мариела Петкова - четене, Търговище

Защо четене на книги, а не интернет?

„Книгите дават по-точна и по-пълна информация отколкото може да се открие в интернет” – категорична е тя. Отдава се на книгите и в тежки моменти. Те са онова, което й помага да надзърне по-ясно в себе си и да открие онова, което й тежи.

Освен титлата „Читател на годината”, Мариела ще лети до столицата на ЕС. Пътуването до Брюксел е благодарние на евродепутата Мария Габриел, чиято инициатива е кампанията за поощряване на четящите хора.

Идеята е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетните казват, че през последната година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не си струва да четат.

И ние с радост поздравяваме това прекрасно момиче! 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>