Христо Доков от Куклен театър – Търговище е номиниран за наградата „Сивина“

Христо Доков от Държавен куклен театър – Търговище е номиниран за актьорски дебют в годишните куклени награди “Сивина” 2022. Наградите отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. За престижното отличие тази година ще се съревновават още шестима актьори от театрите в Благоевград, Пловдив, Плевен и Габрово.

Номинацията на Доков е за участието му в спектакъла „Пинокио“, по Карло Колоди, на режисьора Русан Стаменов. Там той изигра три роли – на Джепето, Котарака и Карабас. След броени дни публиката ще го види и в премиерния спектакъл „Последният лист“ по О. Хенри, на режисьора Диляна Димитрова.

Наградите „Сивина“ се организират от Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци у нас. Победителите ще бъдат обявени на 21 март – Деня на кукления театър, на официална церемония в Столичен куклен театър.

Наградата „Сивина“ за млад куклен актьор е учредена през 2010 г. Името е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Валя, Нина и Сивина. Отличието е учредено от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА – България. Младите актьори в кукленото изкуство се номинират за една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е парична награда, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“. Инициативата се подкрепя от Съюза на артистите в България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>