Ученици от I СУ „Св. Седмочисленици“ станаха общински съветници за ден

Младшите посланици на Европейския парламент от I СУ „Св. Седмочисленици“ гостуваха на Общинския съвет в Търговище. 20-те младежи посетиха местния парламент, за да научат каква е ролята му като институция в местната общност, как работи, какви са правомощията и задълженията му. Разиграно бе и заседание на Общинския съвет.

Учениците бяха посрещнати от председателя на ОбС инж. Хатидже Алиева, кмета д-р Дарин Димитров и неговите ресорни заместници, които разказаха за отговорностите и задълженията в работата си. Д-р Димитров посъветва младите хора да бъдат активни в обществото и да споделят с местната власт своите идеи и виждания, защото само така се върви към развитие.

Импровизираното заседание на Общинския съвет започна с избор на нов председател. Това бе Петър Георгиев от 12 клас. В дневния ред бяха включени теми като: да има ли видеонаблюдение в училище; сключването на трудови договори от ученици от 16-годишна възраст; „за“ или „против“ задължителното гласуване.

Големи дебати предизвика въпросът редно ли е учениците да работят, но истинската дискусия се развихри по темата за задължителното гласуване. Младите хора осъзнаха колко важно е да имат позиция, да изказват публично мнение и да знаят, че гласът им ще бъде чут.

В крайна сметка, всички 3 точки от дневния ред бяха приети с мнозинство.

Посещението се реализира в рамките на Програмата за училища посланици на Европейския парламент, от която и I СУ е част. Програмата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>