Ученици от Първа гимназия влязоха в ролята на преводачи

Ученици от Първа гимназия влязоха в ролята на преводачи и съдействаха на децата от Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) да могат да комуникират със своите гости от Валфдорско училище Atelierschule Zürich, Швейцария.

14-те гимназисти от Първо СУ „Свети Седмочисленици“, които са и посланици на Европейския парламент за Търговище, се включиха в дейностите на швейцарските ученици, които са тук, за да карат социалната си практика. Заедно с преподавателите си, те представят добри и утвърдени европейски модели за работа по интереси, в ателиета с разнообразна насоченост. Стремежът им е да открият нови ползотворни методи и практики за работа с деца с комплексни нужди.

„Вече 10 години швейцарските младежи идват в нашия Център, за да се срещат с деца със специални образователни потребности. Партньорството ни не се осъществява по проект, а е плод на лични контакти и изградено доверие.“ – разказа директорът на ЦСОП в Търговище Йорданка Маринкова. По думите й съвместните занимания с по-големи и различни по бит и култура ученици зареждат децата с позитивизъм и ги стимулират да открият силните си страни.

Томас Ердюши, който е ръководител на групата ученици от Цюрих, разказа, че по време на двуседмичната си практика в България, неговите ученици научават много нови неща и трупат ценен опит. Дейностите са организирани така, че всеки отделен участник да има принос за изпълнението на общата задача за деня.

За българските деца това е възможност да общуват активно със свои връстници от Европа. „Благодарни сме за възможността да помогнем и едновременно с това да упражним езика. За краткото време, което прекарахме заедно, успяхме да запознаем швейцарците с нашата култура. Можем спокойно да кажем, че те ще носят малко от България и от самите нас в себе си.“ – споделиха посланиците на ЕП.

Младежите от двете държави планират и други съвместни дейности и смятат, че партньорството им ще продължи.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>