Ученици изнесоха урок за Ренесанса

„Ренесансът в Европа – нови идеи и свобода на човешката мисъл“ е темата на открития урок по литература, който осмокласниците от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ проведоха в Градската художествена галерия “Никола Маринов“ в Търговище.

Те излязоха извън рамката на традиционното училищно образование и от пасивни слушатели се превърнаха в активни творчески личности. Разделени на екипи, те представиха своите проучвания по темата, предварително разработени и дискутирани с учителя.

Този метод дава възможност на учениците да са максимално активни. Научават се да „откриват“ знанието, да изследват, да интервюират, да анализират и да мислят критично. Търсейки опора в себе си, те разбират, че могат много повече, отколкото си мислят – смята учителят им по литература Анета Милева.

Лекция за Ренесанса изнесе и уредникът в галерията, Маруся Максимова. По увлекателен начин, тя представи този период на разцвет на културата в западноевропейските страни, не само в изобразителното изкуство и архитектурата, но и в науката, литературата, философията.

Интересни факти за епохата учениците научиха и от директора на художествената галерия – Пламен Проданов.

В края на часа, младежите разгледаха изложбата „Нежна сила“, представяща картини на жени творци от Търговище, региона и страната.

 

Снимки: Асен Чакъров

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>