Тази нощ преместваме стрелките на часовника с час напред

Преминаваме към лятното часово време

На 29 март 2020 г. в 03:00 ч. местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с 1 час напред, посочва на сайта си Българският институт по метрология.

При това положение ще спим с 1 час по-малко, но ще се радваме и на бързото нарастване на деня – слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва по-късно

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така до октомври.

През март 2019 г. отговорните комисии в Европейския парламент решиха държавите членки да спрат да сменят часа през 2021 година.

По този начин държавите в Европейския съюз, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г., а тези, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

С подкрепата на “Европа директно” – Шумен. Центърът е съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материала е на Европейски Информационен Център Europe Direct Шумен. При никакви обстоятелства съдържанието му не трябва да се приема за позиция на Европейския съюз.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>