Книга “Под дъгата на Европа” пишат младежи от Търговище – посланици на Европейския парламент

Книга “Под дъгата на Европа” пишат младежи от Търговище – посланици на Европейския парламент. Възпитаниците на Първо СУ “Св. Седмочисленици” работят по онлайн изданието в партньорство с инф.център “Европа директно” в Шумен и Регионалната библиотека в Търговище, съобщи старшият посланик и преподавател по български език и литература Анета Милева.

“Приказки под дъгата на Европа” е двуезично издание за деца. Младежите разказват истински истории за места, герои и събития от реалността. Някои от приказките са авторски, а за други е черпено вдъхновение от действителни случки.

“Във всички тях търсим отговор на големите въпроси за живота и неговия смисъл. За намесата на човека в природата и в световния ред. За връзките между хората, за любовта и толерантността и за конфликтите, породени от липсата й”, казват в предговора младите автори.

Според тях книгата е опит да се покаже, че точно сега е важно да сме по-загрижени един за друг и заедно да посрещаме предизвикателствата, които носи COVID-19.

Вярваме, че социалното дистанциране е единственото ефективно решение, но то не пречи на свободната комуникация. Връзката с външния свят е възможна виртуално – чрез интернет и социалните медии. Затова избрахме формат, чрез който историите ни да достигнат до читатели от всяка точка на света, обясняват идеята си учениците.

“Приказки под дъгата на Европа” е с “отворена” композиция и може да се допълва – всеки читател може да стане автор със своя история. Илюстрациите са дело на малките художници, а предодът на английси език е направен от младшите посланици на ЕП.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>