Как да вземем обезщетение за изгубен багаж

600 евро за анулиран полет, 200 – за изгубен куфар

При лошо стечение на обстоятелствата, закъснели полети, загубен багаж, повреда в автобусния превоз – всички туристи имат право на съдействие и обезщетения.

От Европейския потребителски център поясняват, че по закон при загубен или повреден багаж всеки пътник има право на парично обезщетение от авиокомпанията в размер до 1200 евро, но практиката показва, че рядко компаниите изплащат повече от 100-200 евро на куфар. Причината е, че трудно се доказва съдържанието на ценни вещи в багажа и се изплаща обезщетение единствено на килограм. Затова някои пътници сключват допълнителни застраховки багаж.

В случаите когато полетът е анулиран, всеки потребител има право на обезщетение до 600 евро.

Как действат авиокомпаниите?

Винаги първо отказват каквато и да е финансова компенсация. Ще ви откажат обезщетение – къде със задоволително, къде с незадоволително обяснение. Ще бъдат любезни, ще се извинят, ще обяснят “извънредни обстоятелства” и ще откажат.

Не се отказвайте!

Ако смятате, че правата ви са нарушени, потърсете Европейския потребителски център – ще ви помогнат с информация и ще ви съдействат да получите обезщетението си.

С подкрепата на “Европа директно” – Шумен. Центърът е съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материала е на Европейски Информационен Център Europe Direct Шумен. При никакви обстоятелства съдържанието му не трябва да се приема за позиция на Европейския съюз.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>