Йордан Минчев спечели награда за драматургия

Търговищкият автор Йордан Минчев е сред отличените в театралния фестивал „Нова българска драма” Шумен 2021. Той направи пробива още с първия си опит за драматургия, а пиесата „Не си отивай живот” селектира за участие доктор Ина Божидарова от НАТФИЗ.

„Самият сюжет се появи някак от само себе си. В първата ми книга, „Всичко по един лев“, имаше една миниатюра – „Не си отивай живот“. Веднъж, случайно ми попадна пред очите, зачетох се, прозвуча ми като монолог от театрална постановка и нещата се отприщиха” – сподели Йордан Минчев. Той разказа, че в текста се говори за противоречията, които се случват на всеки от нас.

„Ами да! Прибираш се вкъщи, където те очаква животът ти. От плът и кръв! И започват коментари и обвинения от рода на: „Знаеш ли какво очаквах от теб?”, „А ти знаеш ли какви надежди възлагах да ме направиш по-хубав?”. Едно противоборство със самия себе си.” – каза още той.

Минчев обясни още, че в пиесата се коментират случки, събития, анализи и всичко завършва с взаимни обвинения. Както всъщност е в живота на всеки един от нас.

Авторът твърди, че не възлагал кой знае какви надежди, когато решил да участва във фестивала. „Даже и се колебах доста, но реших, че най-добре мога да разбера става ли от това нещо прилично и за пред хора, само ако участвам. Бях изненадан, когато ме поканиха за авторско четене в последния етап. Даже и не бях запознат с регламента и бях приятно изненадан, че за този етап са номинирани само две произведения. Е, не можах да го спечеля, но спечелих много повече. А именно – мога или не мога!” – завърши Йордан Минчев.

Впечатление от текста на търговищкия автор споделя и студентката в НАТФИЗ, Анита Ангелова: „Като говорим за архиви, пиесата на Йордан Минчев се оказва точно такава. Тя се е превърнала в онези неща, които скриваме някъде на тавана, после ги откриваме и разбираме, че са ценни.” – казва тя в бюлетина, който издават във фестивалните дни.

Йордан Минчев е издавал собствен регионален  вестник в Търговище. Работил е като  кореспондент на вестник „ФОРУМ-Север“ за област Търговище и на „Меридиан мач“ и „Тема спорт“ за Областите Търговище и Шумен. Бил е водещ на авторски предавания в Радио Търговище и местните кабелни телевизии. Носител е на Наградата на Съюза на Българските журналисти за уникално присъствие в ефира на Радио Търговище за предаването „Градска отпуска“. Автор е на книгите „Всичко по 1 лев“ и „Българевник“ . От 2018 г. е собственик на сайта namegdana.com. Автор е на множество хумористични и сатирични творби, отпечатвани в местния и централния печат.

Снимка: Драматично-куклен театър “Васил Друмев”– Шумен

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>