Започна вторият етап от консервацията на Хаджиангеловата къща в Търговище

Стартират дейностите по втория етап от проекта ,,Консервация и реставрация на Хаджиангеловата къща в Търговище, недвижима културна ценност с национално значение”. Регионален исторически музей-Търговище отново кандидатства пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията. През 2020 г. се реализира първия етап от реставрационните дейности, с който бе извършен цялостен ремонт на покрива.

Понастоящем Министерство на културата отпусна финансиране в размер на 172 876 лв., които ще бъдат усвоени за втория етап от дейностите, насочени към консервация и реставрация на фасади, дограма, декоративни елементи и външни настилки, уточни директорът на музея Магдалена Жечева.

Сградата е изградена през 1863 г. и е образец на българската възрожденска жилищна архитектура, ценен исторически паметник, който не трябва да губи своя представителен и автентичен вид. В нея е представена Етнографската експозиция на музея.

Реализирането на втория етап от проекта за консервация и реставрация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище, трябва да приключи до късната есен на 2021 г.

Домът на видния търговец Хаджи Ангел х. Друмев е най-представителният паметник на местната възрожденска жилищна архитектура от средата на ХІХ в. Разположен е почти в началото на възрожденския квартал Варош. Собственикът хаджи Ангел търгувал с тъкани. Имал кантори в Цариград и Манчестър. Красивата възрожденска сграда е построена и зографисана от тревненски майстори през 1863 г.  Впечатлява с кобиличния фронтон на красивата лицева фасада, под еркера на която е изписана годината на построяване с цветна украса. Има богато вътрешно пространствено оформление с модерни за времето архитектурни детайли в стил „алафранга“ и зидано отопление. Въздействащи са дърворезбения таван и художествено изписаните холкели. Хаджи Ангеловата къща е ценно и важно свидетелство за прочутия традиционен ескиджумайски (търговищки) панаир, както и за трагичните януарски дни на 1878 г., преживени при Освобождението на града. Днес в тази забележителна старинна къща е разположена Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей-Търговище, която разказва за самобитната духовност, поминък и бит на местното население.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>