Европейската комисия провежда кампания за насърчаване на ваксинирането у нас

Представителството на Европейската комисия в България провежда мащабна кампания за насърчаване на ваксинирането срещу COVID-19 “България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!”, съобщават от „Европа Директно“ – Шумен.

Кампанията допълва усилията на българските здравни власти при информирането на гражданите за ползите от имунизирането срещу коронавирус и се осъществява с подкрепата на Министерството на здравеопазването и в партньорство с Българския лекарски съюз, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Националното сдружение на общините в България и други партньорски организации.

„Целта е с положителни послания да се насърчи и информира онази част от българските граждани, които все още имат колебания относно ваксинирането.“, уточни председателят на ИЦ „Европа Директно“ – Шумен, Росица Василева.

Според изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов България и Европа са в решителен етап от борбата с пандемията.

„Сега, когато наличността на безопасни и ефикасни ваксини в ЕС е гарантирана, трябва да използваме момента максимално бързо да постигнем ваксиниране на поне 70 на сто от възрастното население.“, посочва той, цитиран в съобщението. Кюланов отбелязва, че поставянето на ваксина е лично и доброволно решение. „Всеки от нас често се поддава на емоции и именно заради това отправяме емоционално послание към хората – да послушат сърцето си, но и да потърсят достоверна информация.“, заявява той.

В рамките на кампанията се излъчват видеоклипове, послания за радиослушателите и други визуални комуникационни материали, благодарение на които Представителството на ЕК у нас се надява да ангажира българите да научат повече за ваксините от лекарите и от медицинските експерти.

Масовото разпространяване на дезинформация за коронавируса и ваксините често води до колебания и объркване, ето защо е важно българите да се информират за своето здраве само от авторитетни източници. Затова Представителството на Европейската комисия в България събира на специална интернет страница основните факти относно ваксинирането срещу COVID-19. Там гражданите на достъпен и лесен за възприемане език ще намерят на едно място отговорите на въпросите около ваксинирането, които най-често ги вълнуват. Посочени са препратки към информационните сайтове на компетентните български здравни власти и на съответните европейски и международни организации – Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организация и др.

Повече за кампанията вижте на: https://ec.europa.eu/bulgaria/events/vaccination-campaign_bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>