„Европа Директно“ откри информационен център от ново поколение в Шумен

Жителите на Североизточна България ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз, благодарение на новооткрития център „Европа Директно“, който започва да действа от днес в областите Търговище и Шумен. Офисът се намира в на ул.„Оборище“6 в Шумен и е част от общо 424 информационни центъра от ново поколение, лансирани от Европейската комисия в целия ЕС. Целта на тези центрове е да укрепят връзката между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те.

Участие в откриването взе ръководителят на отдел Комуникации на Европейската комисия в България – Бойко Благоев. Поканени бяха представители на организации партньори на сдружение АлДоРа и множество уважавани граждани, дали своя принос в развитието на града.

Европа Директно - Шумен

„Офисът е нов, нови са амбициите ни, както и предизвикателствата пред нас. Със сдружение АлДоРа работим от много години и вече със сигурност Европа ще е по-близо до гражданите“ – каза Бойко Благоев по време на откриването. Той уточни, че Информационният център ще служи като връзка между ЕС и неговите граждани на местно и регионално ниво. Сред основните му задачи са да дава информация по най-актуалните теми в Европейския съюз.

В момента една таква тема е ваксинационната кампания.

„Ние, от представителството на ЕС, организираме комуникационна кампания за ваксинацията и разчитаме центърът „Европа Директно“ да продължи да работи с местните медии и чрез тях да информира гражданите и бизнеса. Разчитаме също гражданите да са активни и информацията да стига не само от Брюксел към Шумен, но и обратно – до хората, които вземат решенията и работят по политиките в европейската столица“ – изрази надежда Благоев.

Европа Директно - Шумен

Европейският информационен център в Шумен разполага със сериозен ресурс и възможности да съдейства на гражданите, бизнеса и неправителствения сектор за тяхното активно включване в процеса на взимане на решения в ЕС, участие в прилагането на политиките и разбира се, пълно прилагане на техните права и задължения.

Офисът на „Европа Директно“ – Шумен е отворен за всички въпроси относно правата и възможностите на гражданите за бизнес, работа, образование, живот и пътуване в държавите – членки на ЕС. Често те не са запознати добре с предимствата на европейското гражданство, за да се възползват напълно от него.

„Добре е хората да знаят, че винаги могат да почукат на вратата на центъра „Европа Директно“, защото това е вратата към Европейски съюз.“ – добави Благоев.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>