Денислав Янев се състезава за национална театрална награда

Режисьорът Денислав Янев, част от трупата на Драматичен театър – Търговище, е един от тримата претенденти, които ще се борят за наградата “Слави Шкаров” тази година. Номинацията е за постановката „Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима.

Националната награда, на името на гениалния режисьор (1941-1988), се присъжда на млад театрален режисьор на възраст до 35 години.

Въпреки ситуацията с коронавирус в страната, селекционерът Богдана Костуркова е успяла да изгледа всички спектакли, които са заявили участие, и е подбрала три от тях.

Така в конкурса ще се състезават режисьорите Денислав  Янев, Ованес Торосян и Дамян Тенев, с постановките „Една крачка до предела“, „Game over“ и „Януари“.

Трите спектакъла ще бъдат показани пред русенската публика от 28 до 31 октомври. Кой е най-добрият сред тях, ще стане ясно късно вечерта в събота, когато журито ще обяви името на победителя. Наградата е плакет, грамота и възможността отличеният млад режисьор да направи спектакъл в Драматичния театър “Сава Огнянов” в Русе в рамките на следващия театрален сезон.

„Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима в ДТ – Търговище.

Участват актьорите: Ивона Маврова и Явор Гаджев.

Сценограф: Галина Абаджимаринова

Хореограф: Неделя Ганчева.

Пиесата на Игор Бауерзима се занимава с една доста особена и тъмна сама по себе си тема,а именно – Нагонът към самоубийство („Танатос“ по Фройд). Поводът за написването й дава новинарска хроника, която авторът прочита и която разказва за странния случай на двама тийнеджъри в Норвегия, запознали се с в чат за самоубийци и решили да прекратят живота си от върха на един фиорд. Този образ предизвиква Бауерзима да се опита да допусне кои са били тези хора, какви са били мотивите им и какво са правили там, на върха, на края на света малко преди да извършат потресаващия акт.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>