За хляба с любов – новата пекарна на Силвия от Търговище

Какво според вас означава думата „квасник“? Ние също бяхме любопитни да разберем и попитахме Силвия. А коя е Силвия? Историята е дълга, да започнем отначало.

Кога за последно сте хапвали здравословен, вкусен и топъл хляб – от онзи, който трудно може да намерите в магазините? А виждали ли сте някога как се приготвя ръчен хляб? Е, вече в Търговище има такова място.

„Истинският хляб се прави от сол, вода, брашно и нищо друго. Да правиш вкусен хляб далеч не е лесна работа. Но ако го правиш с любов, няма как да не се получи.“

С тези думи започва разговорът ни със Силвия Иванова – собственик на малка хлебопекарна, която наскоро отвори врати в Търговище. За Силвия здравословното хранене е религия. Тя вярва, че храната лекува и зарежда, затова приготвянето на ръчен хляб от години е традиция в семейството ѝ.

pekarna_12

В началото, за нея, както за повечето съвременни хора, технологията, по която се прави автентичният ръчен хляб, е нещо напълно непознато. Опитва различни рецепти, които намира в интернет, но резултатът е променлив. Постепенно открива, че месенето на хляб я зарежда, действа ѝ като терапия. Затова решава да изкара курс за майстори на домашен хляб. Така се запознава с Братя Хлебари и научава тънкостите на занаята. Това й дава куража да предприеме следващата крачка.

Въпреки, че е икономист по професия, тя изоставя сметките и се отдава на приготвянето на хляб по автентични рецепти.

„Забелязах, че все повече хора избират внимателно храната, която консумират, а в нашия град не са много местата, откъдето можеш да си купиш готов продукт без консерванти и вредни добавки. Това ме провокира да отворя пекарната.“

– споделя Силвия.

 

pekarna_2

В пекарната тя приготвя здравословен и вкусен хляб от пълнозърнести брашна, смлени на каменна мелница. Използва квас и пече хляба в пещи с керамичен под. Още с влизането се усеща миризмата на нещо истинско.

Пекарната носи името „КвасникЪ“ – така навремето са наричали хляба, направен с квас. Предлагат се също домашни сладки и био кафе, приготвено с френска преса. Плановете на Силвия са да увеличи асортимента, като гарантира, че всичко, което предлага е диетично и без добавени „Е“-та.

Ако веднъж сте усетили уханието и сте опитали вкуса на ръчния хляб, който правят в пекарна „Квасник“, няма как да не се върнете отново.

pekarna_7

Пекарната се намира в Търговище на ул. „П.Р.Славейков“ 33

Работно време: понеделник – събота от 8:00 до 19:00 ч.

Заявки може да направите и по телефона: 0887 163 783

pekarna_13 pekarna_15 pekarna_9 pekarna_5 pekarna_4

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>