Швейцарката, която дойде в Търговище и се влюби в България

Каква е първата ви асоциация, когато стане дума за Швейцария? Почти няма шанс да не е положителна. За мнозина тази страна, почти три пъти по малка от България по площ и с малко повече население, е образец за държава и мечтано място за живеене. Хрумвало ли е, че може подобни мисли да има и в обратната посока – швейцарци да харесват България? Точно такава е историята, която ще ви споделим сега!

По-рано тази година в Австрия са били наградени най-добрите студенти по “Българистика”. Сред наградените е швейцарката Лаура Хенер, която e завършилa бакалавърска програма за Източна Европа и Славистика в родината си, а сега е студентка в магистърската програма на специалността „Българистика“ към Института по славистика на Виенския университет. Откъде този интерес към България? Самата Лаура разказва в едно чудесно интервю за www.bulgaren.com – сайтът на българите в Австрия.

Лаура 1

Лаура, какво предизвика интересa ти да учиш славистика?

Срещнах се с българския език съвсем случайно. За първи път се докоснах до българската култура, когато майка ми беше поканена да свири на концерт в град Търговище през 2001г. по случай откриването на местния клуб по ориентиране към спортния съюз “Вариант 5”. Когато се прибра вкъщи, разказваше ентусиазирано за престоя си в България и подчерта голямото гостоприемство на българите.

Когато през 2008г. завърших гимназия в Солотурн, Швейцария, знаех, че исках да замина за определено време в чужбина, но Америка или Великобритания, където много мои приятели заминаха, не ме интересуваха особено. Тогава моята майка ми напомни за Марк Летау, швейцарския главен организатор на гореспоменатия съюз, който тогава работеше в Дирекцията за развитие и сътрудничество и по този начин имаше много международни конакти. Така се срещнах с господин Летау и бързо стана ясно, че искам да прекарам международния си престой в България.

Диан Бонев и Петранка Ангелова (българските главни организатори на “Вариант 5”) веднага се съгласиха да ме приемат в семейството си за 6 месеца, така че през 2008 г. отпътувах за Търговище без да знам български и без ясна представа какво ме очаква.

Лаура 2

Моито очаквания бяха повече от надминати и бях поразена колко бързо всъщност се превърнах в част от това семейство с техните три малки деца.  В Търговище организирах също проекти за ромски деца, защото бях шокирана, че те просеха на улицата, вместо, както другите, да играят. Знаех, че нямаха играчки. Но понеже съм била дълго време част от скаутите знаех, че може да се играе и без материал. Така организирах с помощта на моето българско семейство четири пъти дни за игра в различни села с продължителност от един или два дена.

Беше ми трудно да се прибера обратно в Швейцария, но в същото време знаех, че връзката с България ще продължи да съществува. Започнах да уча в Университета за изкуство в Люцерн, обаче след първата година разбрах, че искам да се посветя повече на българския език. Записах се в Универститета в Берн по основна специалност “Източна Европа” и допълнителна специалност “Славистика”. По време на обучението си прекарах един семестър по програмата “Еразъм” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и там придобих диплома за превод на ниво С1. През 2014г. завърших бакалавърската програма с работа на тема „Употребата на граматически времена в “Балкански легенди” на Йордан Йовков“.

Лаура 3

Какво взе със себе си от Търговище за Щвейцария?

Имах късмета да спечеля в Търговище не само много опит, но и второ семейство. Освен това се научих да оценявам Швейцария с нейните социални учреждения и мрежи, понеже забелязах, че те не са нещо, което се разбира от само себе си. След престоя ми в Търговище разбирам стойността на пенсионните каси и осигуровките за безработни и не се ядосвам вече, когато трябва да си плащам осигуровката за пенсия, а се радвам въобще да имам такава. Освен това взех естествено литри ракия и кила лютеница със себе си и развих истинска любов към българската народна музика.


Много благодарим на Диан Бонев и Петранка Ангелова, които ни предоставиха чудесните снимки от престоя на Лаура в България!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>