Интелектуална акция срещу матрицата на ежедневието

Коментар за „Книги на бара“ от младия актьор Денислав Янев

В петък, ден след националния празник, в Търговище беше инициирана една много интересна среща. Кафе-бар „Акцент” стана домакин на уникална по рода си среща на страстните читатели. Тя – доколкото разбирам – си има своя етимология, която започва още от първата подобна инициатива на GoTargo в регионалната библиотека. Убеден съм, че още оттогава духовете са се раздвижили и едно колективно желание за подобен род случване е дало тласъка, с който започна и въпросната петъчна вечер, на която имах щастието и възможността да присъствам.

denislav

Първото ми впечатление беше за един някак нетипичен за нашето време и пространство дух на позитивно отношение и атмосфера. Ежедневието, изпълнено с битови проблеми и още по – битови в основата си хейт – съществувания, като че ли отиде на заден план, прибрано и заключено в задната стаичка, за да може събралите се да поживеят в една друга зона – на духа. Там, където човекът е търсещ, в античните измерения на думата. Виното също спомагаше за това – по време на срещата – душата да не се стяга и думите да „ излизат” малко по – лесно. Като на древните философски пирове.

denislav2

Предизвикателството да донесеш любима твоя книга, да я размениш с любимата на някой друг, да се запознаеш с нея, да я усетиш в рамките на определено време и след това искрено да споделиш с останалите какво те е впечатлило и къде те е докоснал този авторов свят, според мен обаче, не е за всеки. Времето на (пост)модерния човек е забързано, то е лукс. Не се отделя за какво да е. Много често е прагматично устроено, за дивиденти тук и сега. Този тип предизвикателство цели именно да те освободи от оковите на матрицата на ежедневието. Да ти припомни, че човек е толкова голям, колкото са големи въпросите, които си задава. Нужна е искрица любопитство и ти самия да пожелаеш да си част от това случване.


Какво, как и защо се случи по време на „Книги на бара“ + богата фотогалерия можете да разгледате тук:

„Чудото на четенето“ отново се сбъдна в Търговище

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>