Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това event е минало.

Как лозарството присъства в бита на българина разказва нова изложба на музея в Търговище

септември 14 @ 17:30 - октомври 14 @ 17:00

Нова мобилна изложба на Регионален исторически музей – Търговище на тема „Под лозницата. Лозата в битието на българина” ще бъде открита в Славейковото училище на 14 септември 2018 г., Кръстовден, когато в много краища на България започва гроздоберът.

Експозицията ще покаже чрез информационни  постери, оригинални  снимки, документи и множество предмети на бита, колко дълбоко лозарството е навлязло в ежедневието на обикновения българин в миналото и днес. Ще могат да се видят артефакти от античността до наши дни, да се научат интересни подробности за лозарството и гроздето.

Посетителите могат да се снимат под лозницата за спомен, като се опитат да отгатнат от кой сорт е гроздето под нея. За подрастващите, а и за всички любознателни посетители ще има забавни познавателни игри, свързани с гроздето, лозето и лозарството.

Изложбата е насочена към всички възрасти, а информацията е повече от интересна. Малка част от нея разказа д-р Тоня Любенова от Историческия музей в Търговище.

В миналото, а и днес, рядко се среща българска къща без лозница – т.нар. асма. Няма по- пасторална гледка от отрупаната с гроздове лозница пред спретната българска къща. Под лозницата се събира семейството, посрещат се гостите. Работливият стопанин притежава и лозе по баирите около своето населено място, а грижата за него е едно от основните му задължения през годината. Всеки ритуал, свързан с лозата – от зарязването до гроздобера е празник за семейството.

Единствено лозарите в България имат свой празник – Трифон Зарезан. Денят на лозаря също има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, почитали бог Дионис.

Гроздоберът в различните краища на страната обикновено започва по Кръстовден и продължава до Димитровден и отново е празник за цялата местна общност. Българинът произвежда от лозата посадъчен материал, облагородява дивата лоза чрез т.нар. пипиниерство, бере и консервира листата на лозата, от които прави лозови сарми, добива грозде за пряка консумация и консервация /компоти и сладко от бяло грозде/, изсушава плода за стафиди, приготвя лекарства от семките на гроздето. Но най- ценен е гроздовият сок.

Българинът тачи виното. Народните ни песни възпяват лозата, гроздето и виното – символи на плодородие, благодат, сила, младост, живот. Наред с виното, българинът произвежда от грозде още ракия и оцет – все течности, без които битието му е немислимо. Голяма част от земеделския инвентар и съдовете в българската къща са предназначени за обработка и съхранение на грозде.

Години наред лозарството е основен поминък за населението от цели български региони – т.нар. лозаро-винарски райони. Към Източния лозаро-винарски район принадлежи и Търговищка област. Износът на грозде се превръща в основен източник за доходи за местното население. В края на 30-те и началото на 40-те години на ХХ век България се превръща във водеща сила в света по износ на грозде, а Шуменска област, към която по това време се числи и Търговищка околия, е на първо място в страната. Натоварени и изнесени са стотици вагони с грозде, които потеглят от ж.п. гарите в Търговище и с. Надарево. Гроздето тогава се превръща в „българското злато”.

И до днес България е една от страните в света, произвеждаща най- вкусното грозде и най- хубавото вино. Лозарството и винопроизводството като отрасли вече са модернизирани и отдавна са преминали етапа на малкото частно лозе и асмата в двора. Но лозата и гроздето са белязали дълбоко битието на българина. Над двайсет са градовете и селата в страната ни, чиито названия са свързани с лозарството – Лозница, Лозарево, Лозево, Гроздьово и др., а над десет са личните имена – женски и мъжки, носени с гордост от притежателите им – Гроздана, Грозделина, Лозана, Лозан, Гроздан, Гроздьо….

На лозата и лозарството е посветена и мобилната изложба на РИМ –Търговище „Под лозницата”/ Лозата в битието на българина/”. Откриването е на 14 септември от 17:30 часа в РИМ – Търговище.

Детайли

Начало:
септември 14 @ 17:30
Край:
октомври 14 @ 17:00

Място

Регионален исторически музей
бул.”Митрополит Андрей” 2
Търговище,
+ Google Map
Телефон:
0601/6 52 16