Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това event е минало.

Добричкият театър гостува с “Гераците” в Търговище

25.04.2018 @ 19:00 - 21:00

Драматичен театър “Йордан Йовков” Добрич представя постановката “Гераците” от Елин Пелин. Срещата с публиката е на 25 април от 19.00 часа в голямата зала на Драматичен театър Търговище.

Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов, сценографията на Димитър Митев, звукова среда и мултимедия – Красимир Янев. Участват Валентин Андреев – Рафе, Мария Гинкова, Радомир Андонов, Пламен Маринов, Любов Николова, Красимир Демиров, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, Мария Генова, Стефан Сърчаджиев, Мила Боянова, Димитър Петров и малкият Йоан Деянов.

Ролята на стария Герак се изпълнява от актьора Валентин Андреев – Рафе, който е от 30 години на добричка сцена. Той казва пред Дарик, че работата по “Гераците” е била трудна, но постановката се е получила добре. Това е втората адаптация по българската повест, която се поставя в Добричкия театър, предишната е била дело на Любомир Малинов – преди над 20 години. По думите на Рафе, новата версия се отличава много от предишната. Режисьорът се е откъснал от битовизма на епохата и е разгърнал човешките отношения, като средата е предадена без много детайли. “Елин Пелин е голям майстор на словото и повестта му е велика, изпълнена с тъга, която заразява всички”, казва актьорът и се надява “Гераците” да обиколи толкова сцени, колкото най-успешното им представление в близката история досега – “Зорба гъркът”, поставено от същия режисьор.

За постановката си, режисьорът Стефан Спасов казва: “Гераците” е сред най-сполучливите художествени документи на едно променливо време – началото на ХХ век., когато в следосвобожденска България започват да възникват новите икономически отношения. Зависимостта от парите става все по-голяма, градът започва да расте заедно с изкушенията в него, а селото се обезлюдява и връзката със земята се къса. Любовта в дома на Герака не издържа под напора на тези промени, децата го предават и семейството му се разпада….
В днешно време тези промени са още по-агресивни и рефлектират в личния ни живот още по-дълбоко. Любовта абдикира, децата не могат да запълнят липсата на смисъл и нуждата ни от упование, а дяволът, усетил нашата слабост, отваря бакалница в душите ни и търгува с доброто и злото”.

Детайли

Дата:
25.04.2018
Час:
19:00 - 21:00

Място

Драматичен театър
ул. “Бенсковски “ № 2
Търговище, Търговище 7700 България
+ Google Map
Телефон:
+359 601 / 6 25 28
Уебсайт:
http://teatart.eu/