Плантация от диви божури край Търговище привлича туристи

Не за първи път ви каним да се разходите до хижа „Младост“, но днес не тръгвайте по горските пътеки, а по асфалтирания път. Има причина да го сторите.

Край Търговище се намира може би най-голямата популация на див червен божур, който не расте в нечия градина, а на горската поляна. Разцъфтява в началото на май и пчелите и хората му се радват около десетина дни.

Находището се намира в местността Пропастна. В миналото, районът бил известен с името Тодорови ниви, но днес, заради красивото цвете, всички го наричат Божур поляна.  Плантацията от диворастящ божур заема около 18 ха. и е разположена от двете страни на асфалтирания път към хижа „Младост“. Божури могат да се видят и в землищата на селата Вардун и Стража.

Как да стигнете до там:

Пътят от Търговище минава през селата Разбойна и Стража. След като ги подминете, следите за отбивката към хижа „Младост“, има си табелка . Оттам нататък поемате по горския тунел, оформен от дърветата, и се оглеждате за прелестните божури 🙂

Автор на заглавната снимка: Емил Рашковски

  1. Пепа Мъглова says:

    Много ви благодаря за този материал… Върнахте ме в младите години, когато се изкачвах почти всяка седмица до хижата… Това ни беше любим маршрут през май месец… Снимките ви са прекрасни !!! Поздравления!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>