Войнишки паметник

Стотици са незнайните войни, паднали в битките край Търговище и дали живота си за обединение на нацията. Подвигът на тези хора е увековечен от скулптора Любомир Далчев в неговата творба „Устрем“, по-известна като Войнишкия паметник.

Архитектурно-скулптурната композиция представлява две бронзови фигури на подофицер и войник, върху постамент. Казват, че при създаването й през 1939 година, в лицето на подофицера, Далчев вае чертите на своя учител по живопис проф. Никола Маринов. Монументът е най-ранната творба на известния скулптор.

Няколко години след откриването на паметника, по политически причини, той е демонтиран и изхвърлен в покрайнините на града. Освен следите на времето – пукнатини и корозия, преместването оставя върху него и други поражения – липсват части от ръка, пушка, ботуши, част от шинела.

В този вид, през 1972 година Войнишкият паметник е поставен на сегашното му място, на бул. „Цар Освободител“ в градинката близо до археологическия музей.

След близо 40 години забрава, започна възстановяване на оригиналния му вид. За съживяване на историческата памет с дарение от 15 000 лв. помогна местният Ротари клуб. Направени бяха отливки на липсващите бронзови части.

Предстои да се поднови облицовката на постамента и металните релефи, представящи важни сражения от войните, както и да се възстанови оригиналният бронзов надпис „Вечна слава на падналите за Родината”.