Славейковото училище

Вероятно изненадващо за мнозина, но през средата на XIX в. Търговище ( тогава Ески Джумая) е важно търговско средище, известно дори извън пределите на Османската империя със своя пролетен панаир.

Местните осъзнават, че ако искат да запазят растежа на своя град, те трябва да работят повече върху образованието на своите деца. И така през 1860 година те започват строежа на тази сграда, която днес всички познаваме като “Славейковото училище”, което всъщност се казва “Св. Седмочисленици”.

Сградата е строена от легендарните тревненски майстори Димитър Сергюв и Уста Генчо Кънев.

При строежа се намесва и Петко Р. Славейков, който дава съвети относно вътрешното оформление. Именно затова и местните започват да наричат училището Славейково, още от самото начало.

Официалното откриване е на 27 юли 1863 г. Един топъл ден дава начало на това огнено място по отношение на образованието.

Лично Славейков държи пламенна реч на откриването, а в своя вестник “Гайда” пише, че “здание както сега засега в сичката България второ нема”. Готино, нали? 🙂

slaveykovo

Училището функционира като такова точно 100 години и през 1963 година е превърнато в музей, където всеки може да съпреживее историята на Търговище и местното образование.

Ако го посетите, ще имате шанса да седнете на старите дървени чинове с пясъчници във възстановката на учебна стая от първите години на училището, да видите бебешки колички от началото на века, оръдейна експозиция и много любопитна възстановка на нестинарски обичай.

В Славейковото училище почти винаги има и временни и/или гостуващи от други музеи изложби. Когато ние го посетихме, се насладихме на историята на местните музиканти, с техните автентични музикални инструменти. Заради това съветът ни е да не се чудите дали да влезете отново, ако вече сте идвали, защото е много вероятно да видите нещо различно.

slaveykovo 5

 


 

Работно време:

Понеделник петък – от 08:00 до 12:00 и от 13:30 до 17:30 ч
Събота – 9:30-13:00 ч
За групови посещения в неделя се обадете на 0601/65 216

 

Цени:

Възрастни – 2.00 лв
Ученици, студенти, хора с увреждания, пенсионери – 1.00 лв
Пакетен билет за всички 4 музейни обекти – 3.00 лв
Деца до 6 г. – безплатно
За групови посещения и други въпроси – 0601/65 216