Скален манастир с. Крепча

Досега не сме ви разказвали за търговищкото село Крепча. Сгушено някъде по пътя между Попово и Русе, то е притегателен център за много пътешественици. Там се намират едни от най-интересните скални манастири, в които е открит най-старият надпис на кирилица в България.

Не се притеснявайте, ако никога досега не сте чували за скалната обител в Крепча. Първо, тя е встрани от основните пътища. И второ, доскоро е била напълно недостъпна. Чак в средата на миналото десетилетие едно изградено с европейски средства стълбище отново отваря мястото за посетители. А с усилията на един енорийски свещеник от Попово и духовният живот тук, прекъснат от много векове, сега е възобновен.

Известният Крепчански скален манастир е изсечен на три тераси в скалния венец. Включва монашески килии, крипта и манастирска църква от времето на цар Симеон Велики (921 г.). Два старобългарски надписа открити върху стените му се смятат за най-ранните надписи на кирилица.

В непосредствена близост са средновековните крепости Джин кале и Боюк кале. Между тях се намира живописната местност Изворът на победителите с екопътека, туристически заслони и места за пикник. Тук, сред красивата природа, се организират възстановки на живота в древността и приключенски програми.

Как да стигнете: 

От Попово продължете на север през град Опака към Крепча, а от селото завийте вляво по чисто новия асфалтов път към Голямо Градище, който ще ви отведе до манастира.