Сахат джамия

Единствената джамия в град Търговище е изключително красива и в добра форма, въпреки че е на почти 300 години

Една от най-големите гордости на България е невероятно богатата история, която няма дъно, ни връх – винаги излиза още и още. По днешните български земи значителни следи от своите култури са оставили тракийските племена, римляни, византийци /сиреч източни римляни/, славянските племена, османците, наминавали са и готи, маджари, руси и доста други. Наследили сме огромно богатство, което трябва да ценим и представяме по най-добрия начин.

Чрез този материал ще ви запознаем с един от най-добре съхранените в България обекти от времето на Османската империя – Сахат джамия, единствената в град Търговище. Благодарение на изключително любезното посрещане, което получихме там, можем да ви покажем колко красива и интересна е и отвътре.

4

Мюсюлманският храм е на почти три века – построен е през 1722 година. Носи името „Сахат“, защото навремето до него е имало часовникова кула. Тя била дар за жителите на града в знак на благодарност за тяхното гостоприемство. Джамията е със семпла фасада. Тя е ниска, квадратна постройка, заобиколена от красив двор. Именно той е впечатляващата част от комплекса, изпълнен с дръвчета, цветна градинка, открит молитвен двор, пейки за отдих, а в средата – чешма с шестоъгълна конструкция.

Сахат джамия

От всеки ъгъл на чешмата струи бистра вода, която има специално предназначение. Освен за разхлада, водата й се използва за извършване на пречистващия ритуал преди молитва.

Сахат джамия притежава характерен стенопис. Вътрешните стени на залата за молитва майсторски са изписани с арабски текстове от Корана и декорация от стилизирани растителни и геометрични орнаменти. В центъра на молитвената зала виси изящен полилей.

Сахат джамия

Джамията се намира в централната част на Търговище, съвсем близо до пазара, и е със статут на паметник на културата от местно значение. Посещавана е не само от мюсюлманите в града, а и от любознателни туристи, без значение от вероизповеданието им.