Парк и езеро „Борово око“

Алеи, огрявани от слънцето, простор, цветя, любов, хармония, красота, спокойствие, релакс, романтика - едно от любимите места в Търговище.

Слънчеви алеи, зеленина, простор и свежест – всичко това ще откриете в парка „Борово око“. Това е една от най-привлекателните зони за почивка в Търговище. А най-романтичното място в него е езерото.

Ако сте били в Търговище и не сте се разходили из „Борово око“, значи сте пропуснали безброй хубави гледки и възможността да усетите атмосферата на града. Паркът е истинско бижу и любимо убежище за търговищенци от забързания градски ритъм. Там можете да усетите мира на природата без да се налага да излизате извън града.

Борово око

Едно от най-прекрасните усещания е да преминете през парка рано сутрин. В такъв час, песента на птиците и нежният шепот на листата в дърветата изваждат макар и спящите още усмивки по лицата на хората. Малкото на брой ранобудници сядат на някоя пейка да прочетат своя вестник, други пък разхождат домашните си любимци.

Денят има по-различно очарование – майки разхождат децата си, баби и дядовци обсъждат сериали или си припомнят истории от минали времена, а младите споделят мечтите си. Често могат да се видят и велосипедисти – широките паркови алеи предлагат възможност да карат своите колелета необезпокоявани.

Борово око

Най-романтичната част от „Борово око“ е езерото. То помни плаващи лебеди във водите си, водни колелета, лодки с гребла, а през зимата редовно се превръща в ледена пързалка. Една от изненадите в момента са водните лилии.

Борово око

Вечер езерото е особено красиво и романтично. Звездите се оглеждат във водата, а от ресторанта долита тиха музика.

Борово око

В следващите редове споделяме историята на създаването му, която е публикувана във в-к „Знаме”, бр. 106 от 12.11.2010 год.

Всичко започнало от 1932 год., когато боровата гора на южно от града (местността „Боровец”) била обявена за градски парк. На 5 април 1935 год. общинските власти решили да закрият двете тухларници на запад от парка, където почти столетие се правили керемиди и тухли от пръстта на „Белия баир”. През първата половина на 40-те години на ХХ век този изкоп се използвал за стрелбище от местния гарнизон, а през втората половина чрез канал го свързват с река Врана и го превръщат в рибарник.

През 1956-та се изготвя идеен проект до брега на рибарника да се построи ресторант-казино с името „Борово око”, а по-нататък – игрище за спортуване, фонтани и детски площадки. Проектът се осъществява чрез доброволния труд на търговищенци. В края на 60-те години „се пристъпва към скулптурно пластично оформление на градските паркове, в т.ч. и на „Борово око”.

Паркът е разположен в югозападната част на град Търговище. В близост се намират градският стадион „Димитър Бурков“ и Художествената галерия „Никола Маринов“, където всяка година се провежда пролетен панаир „Изложение Търговище“.

 

Вижте също:

Чудесното есе за „Борово око“ на 17-годишната Доряна Бончева