Паметник на космонавта - Омуртаг

Винаги ни е било любопитно защо наричат Омуртаг „Звездното градче“ на България - ето отговора

Огромна футуристична фигура с тегло един тон краси централния площад на родното място на втория български космонавт Александър Александров. 5-метровият бронзов паметник е дело на казанлъшките скулптори Доко Доков и Димитър Койчев. Направен е през 2013 г. по поръчка на Община Омуртаг. Според тогавашното ръководство, импозантният паметник символизира човека, устремен към Космоса. Изработката на бронзовия монумент е отнела цяла година.

Паметник на космонавта

Източник на снимката: Дарик

 

В Историческия музей в Омуртаг се съхранява и полетният скафандър на втория български космонавт. Скафандърът заема особено място сред стотиците експонати на музея.

Изключително интересен е и Авиационно-космическият парк край града. Изграден е в близост до главния път Варна-София и е със свободен достъп, така че непременно се отбийте. В специално подредения парков комплекс атракция представляват изложените самолети, с които Александров е летял.

Паметник на космонавта Източник на снимката: Община ОмуртагПаметник на космонавта

 Източник на снимката: Община Омуртаг

 

Александър Александров е роден през 1951 г. в Омуртаг. Лети на борда на съветския космически кораб “Союз ТМ-5” заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 година. Първият му полет е през 1979г. когато е дубльор на Георги Иванов.