Паметник и къща-музей на Никола Симов - знаменосецът на Ботевата чета

“… извадих знамето от бохчичката си и го подадох на Ботьова. Той остана възхитен от него. Капитанът даде заповед на матросите да донесат един прът от ония, с които мереха водата, и с няколко гвоздеи да приковат на него плата. Подадох знамето развято на Ботьова. Той извика Никола Куруто, предаде му знамето и му каза: “Предавам ти това знаме, целуни го и го дръж тъй, щото да умреш с него – и неприятелят да не може да го вземе от ръцете ти!”.

Никола Симов - Куруто 4Това е част от разказа на Никола Обретенов – човекът донесъл на кораба Радецки знамето, ушито от сеста му Петрана Обретенова. То има щастливата съдба да предвожда четата на Христо Ботев по пътя към Балкана, а негов първи пазител е Никола Симов – Куруто от Търговище (тогава Ески Джумая).

Роден през 1845 г., Никола Симов получава смъртна присъда за революционна дейност и бяга в Румъния. Работи в печатницата на Любен Каравелов в Букурещ и се сприятелява с Христо Ботев. Като знаменосец на Ботевата чета загива край връх „Милин камък“ във Врачанския балкан. След гибелта му войводата предава знамето в ръцете Димитър Стефанов – Казака от Сливен.Важно е да отбележим, че знаменосецът е вторият най-старши в една чета – единствено войводата е над него.

Ако сте избрали да посетите Търговище и да усетите атмосферата на възрожденския град, изберете за отправна точка паметника на Никола Симов – Куруто. Той се намира в стария квартал Вароша, близо до оживеното кръстовище на самия вход на града. До него са и сградите на Регионалния исторически музей, Славейковото училище, Училището на Хаджи Руси, Хаджи Ангеловата къща /Етнографски музей/. Паметникът е открит на 1 юни 1963 година. 

Никола Симов - Куруто

През 1976 г. е направена и възстановка на родна къща на революционера, в която е подредена постоянна експозиция. В нея могат да се видят оригинален макет на кораба “Радецки”, личната кама на Куруто и копие на знамето, развявано от него по пътя към Милин камък, където той среща своята гибел и безсмъртие.

Барелеф до входа на родната къща на Никола Симов, днес музей:

Никола Симов - Куруто