Местността "Въртопите"

Идеалното място за лятна разхлада! Само на 5 километра от Търговище :)

Местността Въртопите край Търговище е очарователно място с поредица от водопади, които са още по-прекрасни отколкото звучат

В най-ниската им част водите на Въртопите се хвърлят в речното корито на Врана. Тук сенките доминират над слънчевата светлина, а прохладата и красотата на този природен феномен го правят една от най-посещаваните забележителности край Търговище, особено през лятото. Водата на Въртопите се оттича по подземни канали и се излива на повърхността от пещерата Водната дупка. След кратък живот от около 1000 метра тя се влива в река Врана, чрез два последователни водопада – Петопръстника и Големият скок. Височината им не е голяма, но въпреки това изглеждат внушително.

vodopad 16

Най-буйни са водите им през пролетта, а в края на лятото почти пресъхват. Мястото, където се спуска Големият скок, е идеално за пикник сред природата. Закътано, сенчесто и усойно, но много живописно. До първия от двата водопада, известен като Големия скок, се стига по асфалтиран път, по който трябва да се отбиете от главния път София – Варна, на около 10 км. западно от Търговище. Можете да оставите автомобила си на паркинга на кантона и да тръгнете пеша към резиденцията. Големият скок е на около 1 км. навътре, а Петопръстника се намира малко над резиденцията. Минава се по моста и тясна пътечка в дясно води до горния водопад.

Тук ще видите и мястото, откъдето извира водата т.нар. Водна пещера. В нея се влиза само със специална екипировка, минава се под водата и се излиза от другата страна на Марината канара.

Природните дадености на местността са привлекли вниманието на древния човек и още неолитното население е превърнало една от близките пещери в светилище на богинята-майка, а Водната пещера траките посветили на Богинята на водите.

vodopad 17