Ковачевско кале

Едно от задължителни места в региона! Ковачевското кале не е просто поредната крепост, а е една чудесно възстановена крепост, без излишна бутафория и с достатъчно възможности за наистина разнообразно преживяване.

Разбира се, първата причина да я посетите е досегът с историята. Предвид основните находки, смята се, че крепостта е придобила този си вид някъде при управлението на императорите Лициний I и Константин I Велики като августи, т.е. между 308 г. и 324 г.

Самият град обаче е възникнал доста по-рано. Любопитното е, че всъщност преди милиони години целият този район е бил дъно на топло тропическо море. Да, няма лъжа, няма измама 🙂 За това свидетелстват многобройните, намирани в отлаганията, ростуми на белемнити или казано не по-малко сложно – главоноги мекотели.

Разкриването на крепостта е ставало постепенно. През 1976 година е обявена за паметник на културата, а в този си вид е от съвсем скоро.

kovachevsko kale 2

Интересен е произходът на името на крепостта. Разбира се, то е свързано с намиращото се наблизо с. Ковачевец. Преди години обаче селото се е казвало “Ковачовец” и това дава повод на чешкия археолог Карел Шкорпил да кръсти находката – “Ковачовешко кале”.

Ако днес посетите мясото, ще откриете не само чудесно разкрити и съхранени бойни кули и сгради, но ще ви посрещне един изцяло облагороден туристически район.

kovachevsko kale 15

За децата има изградена една дървена бойна кула пред входа, от чийто връх се открива смайваща гледка към цялата крепост. Има не едно и две места за отдих, кафе и сувенири.

В новопостроената наблизо сграда има музей, в който може да видите изключително реалистичен макет на Ковчавското кале.

kovachevsko kale 3

Пред музея е построен и амфитеатър, който е отличен вариант за организиране на по-мащабно събитие.

Изобщо, тук има по нещо за всеки! Сега ви оставяме с нашата фотогалерия:

 

За десерт – полет над Ковачевското кале:

Directory

Find More