Исторически музей - Омуртаг

Научете историята на България чрез запознаване с тази на малките селища :)

Често се хвалим колко богата е историята на България, а ние многократно сме се убедили, че това най-добре се разбира при посещение на музеите в по-малките градове. Като види човек как там са събрани ценности на десетки векове, сътворени от траки, римляни, византийци, българи и др. – как да не бъде удивен? Заради това смело ви препоръчваме Археологическия и Етнографския музеи в Търговище, Историческия в Попово, а сега и Историческия в Омуртаг.

На 26 януари 1973 г. в град Омуртаг отваря врати музейна сбирка, официално посветена на българо-руската и българо-съветската дружба. За неин дом е определена последната представителна жилищна сграда, оцеляла от стария Осман пазар. В града тя е известна като „Къщата на баба Иванка Хаджийката”. През 1994 г. музейната сбирка прераства в Исторически музей. Днес той разполага с три реставрирани сгради, в които представя своите експозиции.

Музей Омуртаг

Общоисторическата експозиция е разгърната в Централната музейна сграда – „къщата на баба Иванка Хаджийката”. Първото си впечатление от музея посетителят получава в просторния салон-фоайе. Там през ХІХ век стопаните са посрещали своите гости. Полилеят от Божи гроб, виенските столове, кьошкът, самоварът, щампите на Васил Левски, Христо Ботев, царя Освободител, генерал Гурко ни потапят в очарованието на отминалите години.

Музей Омуртаг

Големият салон за посрещане на гости

Материалните свидетелства за най-старите човешки поселения край град Омуртаг са разположени в самостоятелна музейна сграда – отдел „Археология“. Те показват на посетителя, че землището на града е било предпочитано място за обитаване седем хиляди години преди днешния ден. Особено внимание предизвикват идолната пластика, костените и каменните накити. Във фондохранилищата на музея се пазят предмети от античността и българското средновековие.

Етнографският отдел на музея е разположен в самостоятелна сграда. Експозицията е разделена на две части. В първата е показан градският бит – облекло, мебели, тъкани. Особени размисли поражда посребреният поднос, който е бил подготвен за подарък на княз Фердинанд І при посещението му в стария Осман пазар. Височайшата особа обаче подминала града и днес 125 годишния поднос е останал, за да радва посетителите на музея.

Сред експонатите в музея важно място заема полетният космически скафандър на родения в Омуртаг Александър Александров – дубльор на Георги Иванов, а впоследствие втори български космонавт.

Прочетете и статията за открития музей в Омуртаг тук.

Информация и снимки: Мирослав Тошев, директор на ИМ Омуртаг