Исторически музей-Попово

Мнозина подценяват регионалните исторически музеи, защото си мислят, че в тях няма много за виждане. Ако дойдете в Попово и пропуснете музея - няма да съжалявате. Но не за друго, а защото няма да знаете колко МНОГО сте изпуснали!

Но ние ще ви помогнем да не допуснете тази грешка.

Музеят в Попово притежава близо 30 000 експоната, които, както се досещате, няма как да бъдат изложени лесно накуп. За сметка на това, уредниците са направили перфектна изложба на най-доброто от всичко, като редовно намират и малко местенце за нови експозиции.

Има няколко постоянни експозиции – археология, нова история, най-нова история, етнология и изкуство. Когато ние го посетихме, имаше невероятна експозиция на икони.

muzei popovo 3

Етнографската експозиция се намира в къщата на обесената през 1942 г. заради политическа дейност Мара Тасева и е под наслов “От село Попово към град Попово”.

Като заговорихме за сгради, нека ви разкажем накратко и историята на сградата, в която се помещава музеят. Тя всъщност съвсем не е създадена с тази цел. Построена е през 1883 година за Околийско управление, а музеят е създаден първо като читалищна експоизиция през 1957 година.

След Околийско управление, сградата става дом на новооткритата Поповска гимназия “Христо Ботев” през 1920 година. Едва през 1995 година музеят, който придобива своя статут четири години по-рано, се мести в нея и придобива днешния си вид.

muzei popovo 4

Към него има и Художествена галерия, която се казва “Кирил Майски” и се намира в мансардния етаж на Доходното здание.

За финал само ще споменем, че музеят е чудесен не само заради богатия на история регион, но и заради хората, които се грижат за него.

Показател за тяхното желание да работят е и отлично поддържаните фейсбук страница и  сайт.

Но стига приказки, ето малко снимки 🙂