Храм "Св. Иван Рилски"

Църквата с великолепен иконостас и първото място, където е изобразен Паисий Хилендарски след канонизацията му

Храм “Свети Иван Рилски” са намира в красив парк в централната част на Търговище. За него отлично подхождат думите “хубавите неща стават бавно”. Място за нова църква тук е предвидено още при изработването на новия градоустройствен план на Търговище през 1906 г., но начинанието е осуетено от войните през второто десетилетие на века. Налага се самият цар Борис III да съдейства, за да може през 1928 г. работата да бъде започната отново. Строителството е поверено на именития варненски архитект Дабко Дабков, като първият камък е положен през 1933 г. и в основите на постройката е зазидано сандъче с документи и вестници от паметния ден. Завършен е през декември 1936 г.

Стените му са облицовани с гладки бели камъни, а пред самия му вход струи малка мраморна чешма с пауни и четири фонтанчета, построена в памет на митрополит Андрей Нюйоркски.

Църквата притежава уникален дърворезбен иконостас сътворен от проф. Петър Кушлев (1961г.). Уникален е с това, че следва извивките на облата абсида, напомняйки за пещерата, където е живял рилският монах. Изключително ценни са и стенописите на проф. Никола Кожухаров, който си е позволил да изпише няколко исторически сцени на патриотична основа. Става дума за сцената със св. св. Кирил и Методий и срещата на цар Петър със св. Иван Рилски. За първи път тук е изобразен и св. Паисий Хилендарски в неговата 200-годишнина, когато е канонизиран за светец.

church 3

В църквата е погребан израсналият в Търговище Нюйоркски митрополит Андрей (1886-1972) – един от големите дарители на града.

ул. Цар Симеон
тел.: 22 174

 

Част от информацията е по материал на www.pravoslavieto.org.