Храм "Успение Богородично"

През XIX век строителството на църкви по българските земи, макар и още в пределите на Османската империя, значително се увеличава. Сградите им се строят с все по-внушителни размери и архитектура, на по-видни места. Чудесен пример за това е завършеният през 1851 г. храм “Успение Богородично” в Търговище.

church 15

Той се намира във Вароша, стария квартал на града, и е дело на известния майстор-строител от Трявна Димитър Сергюв. Разбира се, с доброволен труд и даряване на материали са се включили всички българи – истинска демокрация! Градежът е изцяло каменен, а трикорабното здание удивява с простора си. До края на десетилетието е бил изработен и иконостасът – от тревненски и шуменски зографи.

church

Вероятно вниманието ви е било привлечено от необичайно високата и оформена камбанария. Тя е добавена в самото начало на XX век и се извисява на над 30 метра. Проектът за нея е на италианеца Пауло Фурлани, а е построена от известния майстор Генчо Новаков, ученик на Димитър Сергюв, който построява храма около половин век по-рано. Двете камбани са произведени в Пловдив и тежат “само” 500 (голямата) и 300 кг (малката). Звънът им е толкова мощен, че не е здравословно да се бият повече от 10 минути.

А ние, GoTargo, сме решени наистина да ви покажем различни, невиждани гледни точки, така ще се качихме и снимахме дори там – при камбаните!

church 14 church13

Много повече от 10 минути обаче ще ви се иска да слушате църковния хор, който пее в “Успение Богородично” всяка неделя и при по-големите празници. Нещо много хубаво, което се случва на малко места в България.

За съжаление има и тъжен момент в историята на този храм – на 16 март 1947 г. избухва пожар, който нанася сериозни щети във вътрешността. За някои това може би щеше да е обезверяващо, но не и за хората в Търговище. Те успяват да спасят някои от ценностите в църквата, а през 60-те години сградата вече е възстановена. Резбарят Петър Кушлев изработва нов иконостас, в който включва спасените стари икони.

През 2001 г, по повод 150-та годишнина на църквата, е оформена изложба, която чрез стари документи и художествени ценности разказва нейната богата и интересна история.

Directory

Find More