Хижа „Младост“ - Търговище

Хижа „Младост“ е чудесно място за нощуване както за туристически групи, така и за семейства с деца. Разполага с много удобства и удивителна гледка!

Хижа „Младост“ е една от емблемите на Търговище. Тя се намира на 618 н.м. в Преславската планина, местност „Никола Симов – Куруто“.

От нея се открива великолепна гледка към Търговище и това в комбинация с чудесните условия за нощуване я прави предпочитано място за нощуване не само от туристически групи, но и от семейни и дори бизнес посетители на региона.

Хижа Младост

Хижата е построена през 1965 година, но е ремонтирана на няколко пъти, последно през 2010 година и в момента е в отлично състояние.

Удобства в хижа Младост

Разполага с 45 места в стаи с по 3, 4 и 5 легла. Има туристическа кухня и столова, лавка, място за самостоятелно приготвяне на храната, собствено парно, битов кът с камина, билярд, тенис маса и нещо доста важно за съвременния човек – добър Wi-Fi.

Пред хижата има паркинг за около 15 автомобила, спортна площадка, приключенска градина, зоокът и чудесен панорамен бинокъл, с който може да разгледате цялата околност.

Пред хижата има и няколко маси с пейки, на които летните вечери са истинско удоволствие – прохладни и обезпечени с една от най-красивите гледки в региона. Гарантираме го от опит, тъй като не веднъж сме го правили.

До хижа „Младост“ се стига доста лесно по асфалтов път. Ако пътувате от София към Варна по главния път, трябва да завиете вдясно на отбивката за селата Стража и Черковна. Съответно ако пътувате от Варна към София, отбивката е вляво, точно след двете бензиностанции на изхода на града.

Препоръчваме ви да шофирате внимателно през селата, тъй като има много деца. Пътят е в добро състояние, но има няколко легнали полицаи, за които е добре сте нащрек 🙂

След като излезете от селата, пътят започва да се вие нагоре. След около 7 км. вдясно е отбивката за хижата. Има хубава табела, така че трудно ще я пропуснете. Веднъж щом завиете вдясно карате само по този път и той свършва пред хижата.

Хижа Младост

Какво да видите в Търговище?

Списък с историческите забележителности

Списък с природните забележителности

Нашите най-любими гледки

 

Маршрути от хижа „Mладост“:

0.20 часа до хижа “Соколите”
0.40 часа до местността “Крумово кале”
1.00 часа до Ловния парк
2.00 часа до Пролазката пещера
11.00 часа до хижа “Тича”