Етнографски музей-Търговище

Етнографският музей се намира в изключително красивата къща на Ангел Хаджидрумев, строена през 1863 година.

Вароша, възрожденският квартал на Търговище, е разположен в района на днешната улица „Георги С. Раковски”, която се вие покрай брега на реката. Започва от паметника на Никола Симов–Куруто и по цялото ѝ протежение до днес седят гордо изправени къщи на видни джумалии. Там са Свещаровата къща и Славейковото училище.

Една от къщите обаче впечатлява с достолепието си. Тя е била притежание на ескиджумайския (търговищки) чорбаджия хаджи Ангел Хаджидрумев, който бил богат търговец на тъкани, с кантори в Цариград и Манчестър. Построена и зографисана в 1863 г. от тревненски майстори, тя е образец на българската възрожденска жилищна архитектура. Отличава се с богатство на пространственото и вътрешно изграждане – дърворезбена украса, художествено изписани холкели и детайли „алафранга“, зидана печка.

Етнографски музей-Търговище

Надживяла пожарите през януарските дни на Освобождението през 1878 г., къщата е подобаващо място за Етнографската експозиция на Исторически музей–Търговище. Уредените условни интериори в експозицията дават представа за домашните занятия, традиционното облекло, накити, музикални инструменти, обреден реквизит, жилищно обзавеждане от края на XIX и началото на XX век в този край.

Етнографски музей-Търговище

Сградата е обявена за възрожденски архитектурен паметник.