Археологическа експозиция

Археологическата експозиция в Търговище се намира в една емблематична за града сграда, която сама по себе си е обект, който си заслужава да разгледате - това е бившето училище "Хаджи Руси".

Археологическата експозиция е открита през не толкова далечната 1995 година (сградата обаче е от 1907 година), като основната ѝ цел е даде добра представа за живота в този край от неолита до късното средновековие и ние, като опитни туристи, смеем да твърдим, че успява.

В седем зали ще видите експонати от неолита, халколита, бронзовата епоха, античността и средновековието. Някои от експонатите са абсолютни уникати, като например хирургически инструмент от Люблен (II в. сл. Хр.) и др.

За нищо на света не трябва да изпускате и култовата сцена от селищната могила при с. Овчарово. А ако това не ви е достатъчно, ще може да се насладите с очите си на тракийско злато! Да, точно така 🙂

Кралевско златно съкровище

 

Находките са от тракийски некрополи и включват позлатена хлинена хидрия-урна, сребърен нагръдник, погребален венец с позлата, бронзови матрици.

За любителите на средновековието има страхотен макет на Крумово кале, за което може да прочетете повече тук.

Експозицията ще възбуди интереса и на нумизматите със страхотната си колекция.

А сега, снимки 🙂

Information

Find More  

Directory

Find More