200-годишна църква в село Певец крие загадки за археолозите

В храм "Свети Георги“ археолозите открили цяла съкровищница - оригинални надписи на колоните, златни свещенически одежди и бронзова църковна утвар, укрита в дълбок тайник.

История и легенда се преплитат в храм „Св. Великомъченик Георги“. Той се намира в село Певец и до днес остава забулен в мистерии. Храмът е част от възрожденската история на търговищкия край, но е загадка кога и как е бил  построен. Едно от предположенията е, че за първи път храмът е издигнат през 1752 г., а малко по-късно е съборен от турците.

И тук легенда продължава историята.

След разрушаването на старата църква местните жители настоявали за нова. Пашата разрешил, но с уговорката, че сградата трябва да се вдигне за 40 дни. Това се сторило невъзможно на хората от селото. Те обаче решили да поставят основите и първо да изградят покрива, защото за завършена се смятала сграда, която има покрив. Така успели да се вместят в дадения срок. Години по-късно църквата отново била разрушена, но този път от земетресение.

В окончателния си вид била изградена през 1858 г. Тогава местните отново поискали разрешение да вдигнат храма, но колкото и да напредвали през деня, нощем турците събаряли съграденото. Тогава хората се оплакали на ескиджумайския паша, от когото поискали разрешението. Той наредил турците да бъдат заловени и обесени затова че не изпълняват неговата заръка.

Интересен факт е, че църквата е построена с камъни, носени от други места. Археолозите смятат така заради множеството символи, гравирани върху тях. Някои от фигурите, обаче все още не са проучени и не е ясно какво означават и откъде са донесени.

12211058_10207820347857773_208485668_o      12211208_10207820349937825_541075396_o

Преди няколко години, в долап под стълбището в храма, е открит тайник. На него се натъкнал клисарят бай Руси. Възрастният мъж казал за това на свещеника, който обслужва църквата, а той от своя страна съобщил в историческия музей. Археолозите проучили новата находка и в тайника намерили ценна църковна утвар. Там били скрити и всички по-ценни предмети за църквата, които можело да бъдат откраднати.

Археолозите са на мнение, че проучването на църквата ще разкрие неизвестни данни за българското възраждане. Засега те разглеждат паметника като загадка, отговорът на която ще им разкрие истината за неизвестни моменти от българското възраждане.

Ето снимки на някои от най-ценните находки. Техен автор е археологът от Регионалния исторически музей в Търговище Ангел Конаклиев.