Тракийска гробница до село Гагово

Изключителна рядкост, която ще ви коства малко приключенски дух, докато я достигнете :)

Тракийската гробница до село Гагово е единствената в страната тракийска куполна зидана гробница.

Уникалното съоръжение е на не повече от километър от поповското село Гагово. GPS координати: 43°25’9”N 26°12’7”E

Насочваща табела има на пътя Гагово – Опака, до отбивката за река Черни Лом. Поемате по черния път и се движите на североизток от шосето. След около километър стигате до могилата с гробното съоръжение.

grobnica gagovo 9

Ние се възползвахме от хубавото време и по средата на пътя решихме да спрем колата и да се разходим пеша. Прекосихме една нива и пред очите ни изникна покривът на гробницата. Оказа се, че от нея не е останало много, но с повече въображение, успяхме да си представим как е изглеждала.

Гаговската гробница е част от некропол с три надгробни могили. Изградена е по нареждане на висш гетски тракийски аристократ в края на IV век преди Христа. Тя представлява монументален архитектурен комплекс, състоящ се от две кръгли, свързани помежду си с общ вход, гробни камери и трета правоъгълна камера. Предполага се че гробницата е на местен тракийски владетел, а поради двете еднакви, долепени една до друга, гробни камери има предположения, че тук всъщност е имало двойно погребение, на двама тракийски аристократи, които вероятно са управлявали заедно.

Гробното съоръжение е уникално за страната, защото е единствената известна до момента куполна зидана гробница от тракийския период с подобна двукамерна архитектура.
Тракийската могила до село Гагово е паметник на културата с национално значение.

grobnica gagovo 3