Среща между политиката и изкуството

Историческият музей в Попово пази първата икона-политически плакат и три поругани от турците икони

Колко пъти се е случвало да видите икона-политически плакат? Е, в музея в Попово пазят няколко. Ако сте в района не пропускайте да се отбиете там. Наред с хилядите интересни предмети, ще видите и няколко уникални икони. Едната е рисувана през ХІХ век и се смята за първия политически плакат. Изобразява библейската сцена на Христовото Възкресение. Необичайното е, че римските войници, които пазят гроба на Исус са с мюсюлманско облекло, а шлемовете им са заменени с чалми. Според специалистите, за предосвобожденския българин това значело, че „вярата ще тържествува в свободна държава“.

Сред най-любопитните експонати, в иконописната изложба, са трите „бити“ от турците икони – две на Св. Йоан Кръстител и една на Богородица с младенеца.  Рисувани в средата на 19 век, от тревненски майстори, те носят видими следи от поругаване.

ikoni_popovo_1

На една от иконите е изобразен архангел Михаил, който държи в ръцете си отсечена глава на Св. Йоан Предтеча. По нея има следи от ятаган, от куршум и следи от обгаряния. На гърба й има надпис с молив „Бита от турците през 1877 г“. Намерена е в храма в село Водица, напълно унищожен от турците при оттеглянето им.

bita_ikona bita_ikona_1

Иконите могат да се видят на живо в иконописната изложба, която е подредена в Историческия музей в Попово. Част от тях вижте в нашата галерия