Сребърен скалпел на 18 века се пази в музея в Търговище

Сребърен хирургически инструмент, който няма аналог в България, е сред най-интересните експонати в археологическата експозиция на музея в Търговище

Край Търговище лежи светилище на тракийски жрец лечител. Следите, останали след неговото съществуване, са открити в невисока надгробна могила край село Люблен. Могилата е разкопана през далечната 1965 г., от археолога Димитър Овчаров. Той открива гроб с положени останки на тракийски лекар и част от неговите най-необходими медицински принадлежности.

Сред намерените предмети е дървено сандъче, с вкаран в ключалката пръстен – ключ, закачен на златна халка. Вътре има четири посребрени бронзови лъжици, странен сребърен инструмент с множество прибиращи се елементи и кожен колан, върху който са апликирани сребърни букви.

instrument

Открита е и глава на мъж, отчупена от мраморна статуя. Тя изобразява погребания в могилата жрец. Находката свидетелства, че това е било светилище на обожествен след смъртта си тракийски аристократ, изпълнявал и магически функции.

Сензацията е комбинираният сребърен инструмент, който се оказва набор от най-важните хирургически пособия. Учените идентифицират шило, ланцети, раноразширител, плоска лъжичка и др. Предметът е направен така остроумно, че позволява употребата на всеки отделен инструмент самостоятелно или, при необходимост, на няколко едновременно.

С медицинската практика са свързани и останалите находки от гроба – стъклени и глинени съдове, костени и медни пластини, лъжички за дозиране на лекарствата, стъклени шишенца и купички за съхраняване и приготвяне на медикаментите.
Намерените находки са изложени в археологическата експозиция на музея в Търговище. А цялата история на аристократа, живял преди 18 века, ще ви разкажат специалистите там.

зала музей